Müller Cecília elmondta, kiket véd majd meg a nyájimmunitás

Az operatív törzs keddi tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2021-02-23 12:53

MTI/Balogh Zoltán

Az operatív törzs keddi tájékoztatóját Kiss Róbert egy bejelentéssel kezdte. A rendőr alezredes elmondta, az Országgyűlés megszavazta hétfőn a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot (amely felhatalmazza a kormányt a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására).

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője elmondta, Magyarország átoltottsága az uniós átlag fölött van. Jelenleg két nagy kockázati csoport oltása zajlik párhuzamosan: a regisztrált legidősebb korosztályé, valamint a 18-59 év közötti, krónikus betegségben szenvedőké.

A következő napokban hatalmas lépést tudunk tenni a 275 ezer fő oltására elegendő kínai vakcinának köszönhetően – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: most először minden háziorvosnak jut védőoltás, átlagosan 55 adagot kap minden egyes praxis. Az oltási munkacsoport elsőként a legidősebbek – akár otthonukban történő – beoltását kéri a háziorvosoktól.

Ma 52 ezer fő beoltására elegendő Pfizer-vakcina érkezett Magyaroszágra, ezzel a regisztrált  legidősebbeket oltják a kórházi oltópontokon.

Folytatódik a héten a 60 év alatti krónikus betegek oltása is az AstraZenecával. Ezt a háziorvosok végzik, összesen 4175 praxis kapott ilyen oltóanyagot, ez praxisonként 10 adagot jelent.

A héten több mint 25 ezren a 2. oltásukat is megkaphatják – mondta el György István.

Az államtitkár összegzésképp arra hívta fel a figyelmet, hogy a fentiek eredményeként egy hét múlva már 800 ezerre nőhet az ország átoltottsága.

“Bizonyos mértékben súlyosabb”

A hétfői járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy “bizonyos mértékben súlyosabb lefolyásúak” a 3. hullámban a megbetegedések.

Ma érkezett 100 ezer Szputnyik V védőoltás is, amit első lépésben vizsgálatnak vetnek alá – tájékoztatott az országos tiszti főorvos.

A kínai Sinopharm vakcinával a 18 év felettieket (felső korhatár nélkül) fogják oltani – mondta el Müller Cecília. 

Újságírói kérdések

Vizsgálja-e a Nemzeti Népegészségügyi Központ a ma érkezett Szputyik V-vakcinát? – Minden gyártási tételt minden oltóanyag estében vizsgálnak – mondta el Müller Cecília.

Ha az idősotthonok lakóinál kialakul a védettség, ismét látogathatóak lesznek-e? Ez a cél – válaszolta a tiszti főorvos.

Tanácsolják a vírusfertőzésből kigyógyultaknak, hogy jelentkezzenek az oltásra? Müller Cecília kifejezetten javasolja számukra az oltást, mert többszörös védelmet biztosít.

Kapta el olyan személy a vírust, akit már beoltottak? Igen, hiszen egyik oltás sem biztosít 100%-os védelmet. Az egyéni immunválasz különböző lehet. Akiknek az immunrendszere “nem válaszol”, azokat majd meg fogja védeni a nyájimmunitás – válaszolta a tiszti főorvos.

Hányféle vírusvariánst azonosítottak eddig Magyarországon? Három vírusvariánst azonosítottunk eddig: a brit, a cseh és egy, a csehhez hasonló variánst – válaszolta Müller Cecília.

Mai nap hírei

Orvvadászok buktak le Nógrád megyében

agroinform.hu9 órája

Egyre több problémát okoz a nők kedvenc ékszere - figyelj oda, mennyit hordod

femcafe.hu13 órája

A harmadik hullámot már nem bírja el a kereskedelem

agrotrend.hu14 órája

Kritikus fontosságú javítás a Windows 10-hez

itbusiness.hu15 órája

Közel ötezer az új fertőzöttek száma

demokrata.hu15 órája

Ezer hektárt vásárol fel egy befektető napelemparknak

mezohir.hu16 órája

Egykori ministránsa a Vasárnapnak: Elképzelhetetlen, hogy Gyuri atya ne lett volna empatikus egy zaklatás áldozatával

vasarnap.hu16 órája

Tízmilliószoros nap van ma

eletforma.hu17 órája