Müller Cecília: Az esőben átázó maszkot cserélni kell

Az operatív törzs keddi tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-10-13 12:09

MTI/kormany.hu

Müller Cecília az aktuális járványügyi adatok ismertetésével kezdte az operatív törzs keddi tájékoztatóját. Az országos tisztifőorvos elmondta, mivel “nagyon magas az eddigiekhez képest az elmúlt 24 órában elhunyt betegek száma”, áttekintette az adataikat. Ezek alapján ismertette, hogy az 55-93 év közötti elhunytak mindegyike valamilyen krónikus betegségben szenvedett.

Több mint 1500 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen – jelezte Müller Cecília.

Az elmúlt időszakban a járvány második hullámának felszálló szakaszában vagyunk, és az érintett korcsoportok változását is tettenérhetjük. A gyermekek fertőzöttsége továbbra sem jellemző, de az iskolásoknál is emelkedést mutat a fertőzöttek száma a 41. héten az előző heti adatokhoz képest. Ezek alapján kijelenthető, hogy már a társadalom valamennyi korosztályában jelen van a vírus – tájékoztatott Müller Cecília. 

Az országos tisztifőorvos elmondta: 28 óvodában és 16 iskolában rendelt el oktatási szünetet az operatív törzs.

Újságírói kérdések:

Érdemes-e D-vitamint szedni koronavírus ellen? Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, Magyarországon általánosságban véve kevés a D-vitamin bevitel, tehát ilyenkor ősszel, télen javasolt a D-vitamin szedése C-vitaminnal kiegészítve. 

Van-e adat arra vonatkozóan, hogy átlagosan mennyi idő alatt lehet kigyógyulni a koronavírus-fertőzésből? Van-e utánkövetés Magyarországon? “Bonyolult kérdés” – fogyalmazott a tisztifőorvos. Hozzátette vanak olyan adatok, amelyek gyors gyógyulást mutatnak, de van arra is példa, hogy elhúzódik a gyógyulási folyamat. Elmondta: a fertőzés idején nem lehet megállapítani, kinél hogyan zajlik le a betegség. Utánkövetés van, a covid-ellátó központjaink folyamatosan vizsgálják a gyógyultak állapotát. 

Hány idősotthonban van jelen a koronavírus és hány ezekben lakó fertőzöttről tudnak? Müller Cecília elmondta, mind az érintett intézmények, mind a fertőzöttek száma emelkedik. Jelenleg 52 szociális intézmény érintett, és ezekben 641 fertőzött személyt tartanak nyilván, ami 10 %-os pozitivitási arányt jelent. Közülük 156-an vannak kórházban.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy az esőben gyorsan átnedvesedő maszknak  – csakúgy mint bármely más fizikai hatásra – jelentősen csökken a védelmi hatékonysága, ezért ezeket a maszkokat cserélni kell.

 

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

Mai nap hírei

Egy hónap alkohol nélkül

szimpatika.hu8 órája

Galaxy A02s: tripla kamerával hódítana a Samsung legújabb mobilja

gsmring.hu13 órája

Óriási gazdasági fellendülést hoz Nagy-Britanniának az 5G

autopro.hu14 órája

Piacra lép a SEAT első plug-in hibrid modellje

formula.hu15 órája

Klopp nem a kifogásokat keresi

eurosport.hosszabbitas.hu19 órája

Feljelentik a köztévét a kiszivárgott felvételek miatt

168ora.hu19 órája

A köztársasági elnök nem írta alá a családi gazdaságokról szóló törvényt

agroinform.hu19 órája

Megosztotta Európát a vétó

demokrata.hu19 órája