Müller Cecília: Aki kigyógyult a koronavírusból, hátrább kerül az oltási sorban

Az operatív törzs hétfői tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2021-01-04 12:14

MTI/Balogh Zoltán

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elsőként Görgy István összefoglalóját hallgathattuk meg a tavaly novemberben-december során lezajlott országos, célzott koronavírus-tesztelés eredményeiről.   

Az óvodai-iskolai dolgozók körében november-december folyamán elvégzett mintavételek 2 százalékos fertőzöttséget mutattak ki, míg a január 02-03-án elvégzett 20 ezer tesztből már mindössze  209 lett pozitív – tájékoztatott a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetését követően Müller Cecília arról számolt be, hogy a bevezetett védelmi intézkedések elérték céljukat, már kijelenthető, hogy több napja csökkenő tendenciát mutat a megbetegedések száma

Az országos tiszti főorvos elmondta, a védőoltások beadásával új szakaszba lépett a védekezés. A mai naptól 25 ponton zajlik a z országban a védőoltások beadása, első körben az egészségügyi dolgozók élhetnek a lehetőséggel, közülük a mai napig 12 ezren már megkapták az oltást.

Kedden újabb, 39 ezer fő oltására elegendő oltóanyag érkezik az országba, mondta el Müller Cecília. 

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette az elmúlt 24 óra járványhelyztettel kapcsolatos rendőrségi intézkedéseit. Arról is beszámolt, hogy január 1-jétől Ausztria szigorította a határellenőrzést, ezért Hegyeshalomnál kisebb fennakadások is előfordulhatnak.

Kérdések – válaszok

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, nincs akadálya annak, hogy aki a közelmúltban esett át a betegségen, jelentkezzen védőoltásra. Ugyanakkor hozzátette, mivel a betegségen átesettek hat hónapig védettséget élveznek a vírussal szemben, ezért az oltási sorban velük szemben azokat részesítik előnyben, akik még szereztek védettséget. 

A hezitáló egészségügyi dolgozók hátrább kerülnek-e az oltási sorban, amennyiben mégis úgy döntenének, hogy élnének a lehetőséggel – hangzott el egy másik kérdés, melyre a tiszti főorvos úgy válaszolt, ne hezitáljanak az egészségügyi dolgozók.

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyaroszágon engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcina 16 éves kortól adható be, az ennél fiatalabbak részére egyelőre nem áll rendelkezésre oltóanyag, de már zajlanak ilyen irányú kutatások.

Az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban a tisztifőorvos elmondta, ha a későbbi tudományos eredmények lehetővé teszik, ez a védőoltás is elérhetővé válhat hazánkban.

Mai nap hírei

Új olcsó mobillal jött ki a Samsung

itbusiness.hu5 órája

Nem kell többé kasztrálni a malacokat: a tudósok találtak egy másik megoldást

agroinform.hu8 órája

Megváltozik a Google keresője

digitalhungary.hu8 órája

Januártól kötelező a többlépcsős azonosítás

tozsdeforum.hu8 órája

Bolygónk legnagyobb műanyag szennyezője…

transpack.hu9 órája

Ez lehet a koronavírus fertőzés következtében fellépő súlyos tüdőgyulladás oka

igenyesferfi.hu10 órája

Pécsi Ildikó hagyatéka körül forrnak az indulatok: fogadott fia tajtékzik a dühtől

life.hu10 órája

A nyugdíj problémára van egy megoldás - csak sokan nem ismerik

profitline.hu13 órája