Kiemelt Hírek 2020. november 23.

Müller Cecília: A tömeges tesztelések célja az iskolák megvédése

Szloboda Csaba Kiemelt Hírek 2020. november 23.
Sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs: megkezdődött az oktatásban dolgozók szűrése, ingyenesek lesznek éjszaka a parkolóházak.

Maruzsa Zoltán államtitkár nyitotta meg az operatív törzs sajtótájékoztatóját. Elöljáróban beszélt arról, hogy hány iskola és óvoda van szám szerint zárva jelenleg Magyarországon a járvány miatt.

Megemlítette, hogy hétfőtől péntekig önkéntes alapon tesztelik a pedagógusokat, tanárokat országszerte. A tesztelés lezárulta után, a jövő héten nyilatkoznak annak kiértékeléséről. A cél az oktatási intézmények minél biztonságosabb üzemeltetése. 

Müller Cecília az elmúlt 24 óra adatait ismertette: elhunyt 91 beteg, 3334-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon. A legfiatalabb áldozat 31 éves volt. Kitért ő is a célzott tesztelésre, jelezve, hogy a szociális intézményekben már pénteken megkezdték a szűréssel kapcsolatos munkálatokat. Kiemelte az önkéntes egyetemisták segítségét, előre is megköszönve munkájukat.

A mintavételek rendkívül fontosak, időnként azonban kényelmetlenséget okozhatnak a vizsgálatok, ezért arra kér mindenkit, hogy most mindképpen legyenek türelmesek, mert nem lehet fals adatokkal dolgozni a szűrés után.

A célzott tesztelésfolyamatát teljes egészében ismertette, beleértve azokat a műveleteket is, amelyek az esetleges pozitív eredmények után várnak egy fertőzöttre.

A magyar kormány arra készül, hogy többféle oltóanyag kerül majd a piacra, de a védőoltások tömeges beadására valószínű 2021 első negyedévében kerül majd sor. 

A kórházainkban még magas számú beteget ápolnak, az egészségügyi rendszer jelenleg extrém terhelés alatt áll, ezért arra kér mindenkit a tiszti orvos, hogy fokozottan tartsa be az előírt szabályokat. 

Kiss Róbert alezredes jelezte, hogy november 23-án, hétfőn hatályba lépő rendelet alapján lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

Keresés az oldalon