Müller Cecília: 4 megyében egyetlen aktív fertőzött sincs

Az operatív törzs pénteki tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-06-05 11:37

MTI/Vajda János

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, péntek reggel 8 órától hatályba lépett az Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából Magyarországra történő  határátlépésről szóló kormányrendelet, amely arról határoz, hogy Magyarország területére hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek az említett országok állampolgárai, valamint az ezekből az országokból érkező magyar állampolgárok is. Hozzátette: a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik az Európai Gazdasági Térség minden olyan állampolgára, aki állandó tartózkodásra jogosult, és ezt állandó tartózkodási kártyával igazolja.

A hazai aktuális járványügyi adatok felsorolását követően Müller Cecília ismertette, hogyan oszlik meg megyénként az aktív fertőzöttek száma a péntek reggeli adatok szerint: Budapesten 487, Pest megyében 144,  Zala megyében 202, Fejér megyében 146, Komárom-Esztergom megyében 135, Nógrád megyében 22, Csongrád-Csanád megyében 13, Veszprém megyében 8, Sabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6,  Győr-Moson-Sopron megyében 5, Hajdú-Biharban 4, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyébe 3-3, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében 2-2, Somogyban 1 fő. Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna megyében egyetlen aktív fertőzött sincs a péntek reggeli adatok szerint.

Az országos tisztifőorvos a ballagásokkal kapcsolatban elmondta, ebben a kedvező járványügyi helyzetben lehetővé teszik, hogy az osztályok a megfelelő távolságtartással, a higiénés szabályok betartásával “végigjárhassák az oktatási intézmények osztálytermeit”. A szülőknek azonban nem javasolják ugyanezt, azt kérik, ők inkább az udvaron vagy az intézmény kerítésénél tartózkodjanak az esemény idején. Összefoglalva: a ballagások megtarthatóak.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília kijelentette, a kórházak esetében még nem oldható fel a látogatási tilalom, mint fogalmazott, “ennek még nincs itt az ideje”.

Mai nap hírei

Az év legmelegebb napja következhet, majd 10-14 fokos lehűléssel folytatódik a hét

koponyeg.hu3 órája

Mire lehet használni a szódabikarbónát?

otthonka.ezalenyeg.hu8 órája

Visszatér a járványügyi szigor - bejelentést tett a kormány

napi.hu8 órája

A Bayern újabb szöget ütött a Bundesliga koporsójába Sané megszerzésével

eurosport.hosszabbitas.hu9 órája

Hamarosan drágább lesz az üzemanyag, mint a járvány előtt

agroinform.hu11 órája

Elektromos és energikus: az új Tiguan világpremierje

azutazo.hu14 órája

Szentesi Éva: Juli

wmn.hu14 órája

Kőbánya első Kolodko-miniszobrait a Dreher család és a sörgyár ihlette

welovebudapest.com15 órája