Most érkezett a hír: idén kevesebb plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok

Nincs szükség korrekcióra.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-14 07:31

Az áremelkedés nem haladta meg az év eleji nyugdíjemelés mértékét, vagyis nincs szükség korrekcióra. Nyugdíjprémium viszont várhatóan lesz – írja az infostart.hu.

Tavaly egy 125 ezer forintos átlagnyugdíj esetén 12 ezer forint korrekció járt a magyar nyugdíjasoknak. Idén januárban 3 százalékkal nőttek a nyugdíjak, viszont a KSH legfrissebb adatai szerint az infláció nem éri el a 3 százalékot, a fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal nőttek, így kompenzációra sincs szükség.

Nyugdíjprémium lesz

A novemberi prémium feltétele, hogy a magyar gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul. Ez teljesülni látszik, mivel a legfrissebb adat szerint a második negyedévben 4,8 százalékkal nőtt a GDP, és azzal számolnak, hogy egész évben négy százalék felett lehet a gazdasági bővülés.

Tavaly a nyugdíjprémium maximum összege 12 ezer forint volt. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a hét elején azt nyilatkozta, a gazdaság jól teljesít, az idősek idén is számíthatnak nyugdíjprémiumra.

Hozzászólások