Kiemelt Hírek 2017. október 29.

"Mind Katalónia vagyunk!" - Több százezren tiltakoztak Barcelonában

Startlap Kiemelt Hírek 2017. október 29.
Újabb fordulatok a Katalán-válságban.

Vasárnap délután több százezren vonultak Barcelona utcáira, hogy kifejezzék nem tetszésüket a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslattal szemben, amelyet pénteken szavazott meg a katalán parlament.

A “Mind Katalónia vagyunk!” jelszóval meghirdetett eseményen a szervezők 1,1 millióra becsülték a résztvevők számát, míg a városi rendőrség csupán 300 ezer tüntetőről adott tájékoztatást. A Spanyolország egységét támogatók spanyol, katalán és európai uniós zászlókkal, transzparensekkel és léggömbökkel vonultak az belvárosi utcákon, amelyek zsúfolásig megteltek.

A tüntetés alkalmából felállított színpadon közéleti személyiségek váltották egymást. Felszólalásaikban az együttélés, az egyetértés mellett emeltek szót, elutasítva a függetlenségpártiak törekvéseit a katalánok megosztására. Emellett a decemberi előrehozott választásokon való részvétel fontosságról beszéltek és voksolásra buzdítottak.

Rövid időn belül ez a második nagyszabású, egységpárti felvonulás Barcelonában, legutóbb október 8-án vonult utcára az úgynevezett csendes többség, azok, akik korábban sosem tüntettek emiatt Katalóniában.

Címlapkép és cikk forrás: MTI
   
    

Keresés az oldalon