Kiemelt Hírek 2018. június 18.

Mikor válik károssá az olívaolaj?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 18.
Csak óvatosan, mert vannak helyzetek, amikor veszélyes lehet.

Mindeddig úgy tudtuk, hogy a mediterrán konyhában olyan nagy lelkesedéssel használt olívaolaj a világ egyik legegészségesebb étele. Nyersen, egy kevés citromlével kimondottan áldásos a salátánkra locsolva, de egyesek sütéshez és főzéshez is használják. Ám a sütéssel csak óvatosan, mert veszélyes lehet!

A felhevített olívaolaj ugyanis olyan kémiai átalakuláson megy keresztül, ami felelős lehet rákos megbetegedésének kialakulásáért. Általában elmondható, hogy a háztartásban fellelhető olajok és zsírok egyaránt tartalmaznak telített és telítetlen zsírsavakat, csak az nem mindegy, hogy milyen arányban. A jó minőségű vajnak nagyjából 70 %, a kókusztejnek valamivel alacsonyabb a telített zsírtartalma.

Az extra szűz olívaolajok íze karateres, már-már csípős lehet, a másodlagos préselésből kinyert tételek pedig jobban beolvadnak, igazodnak az átlagos fogyasztói elvárásokhoz. Többféle minőségű és nagyon változatos árú olajokat találhatunk az üzletek polcain. A görög és a török konyha, és úgy általában a tőlünk keletebbre és/vagy délebbe élő népek esküsznek rá, rengeteget használnak fel belőlük.

Olajbogyószüret után a malomban kipréselik a bogyóban található olajat. Ezt a folyamatot többször is megismétlik, egyre gyengébb eredményt kapva. Kutatások bizonyítják az egészségre gyakorolt pozitív hatását: használják gyulladáscsökkentésre de még felületi sebkezelésre is. Válasszunk tehát körültekintően olívaolajat. Ám arra vigyázzunk, hogy ne hevítsük túl. Akkor válik egészségtelenné, ha a füstpontja fölé hevítjük. Ez olyan 200-210 fokot jelent.

Keresés az oldalon