Mikor válik károssá az olívaolaj?

Csak óvatosan, mert vannak helyzetek, amikor veszélyes lehet.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-18 15:44

Fotó: Pixabay

Mindeddig úgy tudtuk, hogy a mediterrán konyhában olyan nagy lelkesedéssel használt olívaolaj a világ egyik legegészségesebb étele. Nyersen, egy kevés citromlével kimondottan áldásos a salátánkra locsolva, de egyesek sütéshez és főzéshez is használják. Ám a sütéssel csak óvatosan, mert veszélyes lehet!

A felhevített olívaolaj ugyanis olyan kémiai átalakuláson megy keresztül, ami felelős lehet rákos megbetegedésének kialakulásáért. Általában elmondható, hogy a háztartásban fellelhető olajok és zsírok egyaránt tartalmaznak telített és telítetlen zsírsavakat, csak az nem mindegy, hogy milyen arányban. A jó minőségű vajnak nagyjából 70 %, a kókusztejnek valamivel alacsonyabb a telített zsírtartalma.

Az extra szűz olívaolajok íze karateres, már-már csípős lehet, a másodlagos préselésből kinyert tételek pedig jobban beolvadnak, igazodnak az átlagos fogyasztói elvárásokhoz. Többféle minőségű és nagyon változatos árú olajokat találhatunk az üzletek polcain. A görög és a török konyha, és úgy általában a tőlünk keletebbre és/vagy délebbe élő népek esküsznek rá, rengeteget használnak fel belőlük.

Olajbogyószüret után a malomban kipréselik a bogyóban található olajat. Ezt a folyamatot többször is megismétlik, egyre gyengébb eredményt kapva. Kutatások bizonyítják az egészségre gyakorolt pozitív hatását: használják gyulladáscsökkentésre de még felületi sebkezelésre is. Válasszunk tehát körültekintően olívaolajat. Ám arra vigyázzunk, hogy ne hevítsük túl. Akkor válik egészségtelenné, ha a füstpontja fölé hevítjük. Ez olyan 200-210 fokot jelent.

Mai nap hírei

Szalai Ádám miatt sztrájkolnak a Mainz futballistái

eurosport.hosszabbitas.hu5 órája

Katalin hercegné legutóbb viselt nyaklánca felér egy vallomással

joy.hu11 órája

Átadták Kiss-Rigó egyházmegyéjének a 30 milliárdos Hungarikum Ligetet

ezalenyeg.hu11 órája

Csehszlovák terepjáró a feledés homályából: Skoda Trekka

agroinform.hu11 órája

951-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu15 órája

Azt hittem, csak megfáztam, de Covid volt - innen tudtam a különbséget

femcafe.hu16 órája

Újra divatba jönnek a vályogházak

uzletesutazas.hu18 órája

Hogy kerültek az első, magyar tengeralattjáró roncsai a Balaton fenekére?

balaton.hu19 órája