Mérgezett fűszerkömény miatt ketten is kórházba kerültek

Startlap - Startlap
Háromféle szennyezett terméket is talált a Nébih.

Két embert kezelnek atropinmérgezéssel a budapesti Honvédkórházban, állapotuk jelenleg stabil – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium csütörtökön az MTI-t.

Korábban már a Nébih jelentette, hogy csattanó maszlag nevű, mérgező gyomnövény magjával szennyezett fűszerköményt vontak ki a forgalomból. Az atropin ennek a növénynek a mérgező hatóanyaga. Most újabb riasztást adtak ki a fűszerkömények miatt.

Csütörtök hajnalban néhány órán belül két, hasonló tüneteket mutató, zavart állapotban lévő és lázas beteget szállított az Országos Mentőszolgálat a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumába.

A betegek tünetei atropinmérgezésre utaltak, ezért a kezelőorvos képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok elvégzése mellett toxikológiai vizsgálatot is elrendelt. A terápiának köszönhetően a betegek tudata fokozatosan visszatért, így kiderült, hogy egymástól függetlenül, de ugyanolyan étel elfogyasztása után jelentkeztek a tüneteik.

A Honvédkórház laboratóriuma azonosította a mérgezést okozó atropint, amelyről értesítette az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hatóságot.

A betegek jelenleg stabil állapotban vannak, további megfigyelésük és kezelésük még tart.

Az események kivizsgálása mellett a Nébih megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.

Három vállalkozó, a Szegeden található Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., a pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó, valamint az Aroma Trans Europe Kft. (Budapest/Tiszakécske) terméke volt szennyezett. A hatóság a vállalkozások által forgalmazott egész fűszerkömények közül a 2018. július 31-i és a 2019. május 19-i lejárati idővel, az őrölt fűszerkömények közül pedig a 2019. augusztus 31-i lejárati idővel rendelkező tételeket vonta ki a forgalomból.

A Nébih közleményében most ismét arra hívja fel a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel.

Jelezték azt is, hogy a Nébih március 22-én már intézkedett ugyanilyen ügyben: mérgező gyomnövénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket vont ki a forgalomból.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó – illusztráció: Thinkstock

Ez is érdekelhet

képcím

Böjte Csaba: A nagyvilág bármit is kritizál, nekünk ma is az a...

képcím

Ezt a számot semmiképp se vedd fel: veszélyes csalók hívogatják...

képcím

Cipőtalpat töröltek a sajttal és a földről vették fel a húst...