Melengető menüajánlat a hűvös hétvégére

Startlap - Startlap
Egy gyors, egy különleges és egy örök kedvenc!

Sajnos most már elkerülhetetlenül itt a rossz idő, de ilyenkor már legalább szívesebben főzőcskézünk a konyhában. Hétvégi menüajánlatunk következik.

 

Gyors gombaleves

Hozzávalók:

50 dkg csiperkegomba

1 csipet finomra vágott petrezselyemzöld

2 fej apróra vágott vöröshagyma

6 dkg vaj

3 dkg sima liszt

5 dl tej

4 dl zöldségalaplé

1 teáskanál tejföl

 

Elkészítés:

Felaprítjuk a vöröshagymát, és a vajban aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a csiperkegombát, és kevergetve 5 percig pirítjuk.

Rászórjuk a sima lisztet, még 1 percig kevergetve pirítjuk.

Belekeverjük a tejet és a zöldségalaplét. Lassú tűzön 10-15 percig főzzük; akkor jó, ha a leves besűrűsödik, és a gomba megpuhul. Egy kanálka tejföllel és csipetnyi finomra aprított friss petrezselyemmel tálaljuk.

 

Karamellizált csirkemell ananászban tálalva

Hozzávalók

1 db ananász

40 dkg csirkemell

3 evőkanál olaj

150 ml szójaszósz

2 evőkanál méz

3 evőkanál barnacukor

1 evőkanál szezámmag

20 dkg rizs

 

Elkészítés

Az ananászt félbevágjuk és kivájjuk a belsejét.

Csirkemellet felkockázzuk, serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.

Hozzáadjuk a cukrot, szójaszószt, mézet és karamellizáljuk a hússal együtt, végül szezámmaggal ízesítjük.

Főtt rizst teszünk az ananász egyik felébe, a másikba a húst. A maradék szafttal meglocsolhatjuk az egészet.

 

Morzsás almás pite

Hozzávalók:

a tésztához

30 dkg finomliszt

20 dkg vaj

7 dkg barna cukor

1 db tojás

1 csipet só

Almás réteg hozzávalói

6 db alma

1 citromból nyert citromlé

3 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál fahéj (őrölt)

1 kávéskanál szerecsendió

Hozzávalók a morzsához

10 dkg vaj

10 dkg finomliszt

10 dkg barna cukor

1 citromból nyert citromhéj

 

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá a villával enyhén felvert tojás. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra. Ezután béleljük ki vele a formát.

Az almát hámozzuk meg, majd negyedeljük fel, és távolítsuk el a magházat. Ezután facsarjuk rá a citromlevet, majd forgassuk alaposan össze (így az alma nem barnul meg a felhasználásig).

A barna cukorhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót.

Ezután a formában lévő tésztára tegyük rá az almaszeleteket, majd szórjuk meg a cukros keverékkel.

A morzsához a lisztet keverjük össze a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a cukrot és a felkockázott puha vajat. Ezután morzsoljuk össze úgy, hogy darabos morzsát kapjunk.

Az almaszeletek tetejére ezután egyenletesen szórjuk rá a durva morzsát.

Helyezzük 160 °C-ra előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt szép aranyszínűre.

A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni.

Tálalás előtt szeleteljük fel, majd ízlés szerint tejszínhabbal, vaníliafagyival kínáljuk.

 

Fotók: Pinterest

Ez is érdekelhet

képcím

Bencsik András pusztító kritikát írt az új Petőfi-filmről

képcím

Teljes titokban szakított Danny DeVito és felesége

képcím

Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet