Melengető menüajánlat a hűvös hétvégére

Egy gyors, egy különleges és egy örök kedvenc!

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-10-27 06:51

Sajnos most már elkerülhetetlenül itt a rossz idő, de ilyenkor már legalább szívesebben főzőcskézünk a konyhában. Hétvégi menüajánlatunk következik.

 

Gyors gombaleves

Hozzávalók:

50 dkg csiperkegomba

1 csipet finomra vágott petrezselyemzöld

2 fej apróra vágott vöröshagyma

6 dkg vaj

3 dkg sima liszt

5 dl tej

4 dl zöldségalaplé

1 teáskanál tejföl

 

Elkészítés:

Felaprítjuk a vöröshagymát, és a vajban aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a csiperkegombát, és kevergetve 5 percig pirítjuk.

Rászórjuk a sima lisztet, még 1 percig kevergetve pirítjuk.

Belekeverjük a tejet és a zöldségalaplét. Lassú tűzön 10-15 percig főzzük; akkor jó, ha a leves besűrűsödik, és a gomba megpuhul. Egy kanálka tejföllel és csipetnyi finomra aprított friss petrezselyemmel tálaljuk.

 

Karamellizált csirkemell ananászban tálalva

Hozzávalók

1 db ananász

40 dkg csirkemell

3 evőkanál olaj

150 ml szójaszósz

2 evőkanál méz

3 evőkanál barnacukor

1 evőkanál szezámmag

20 dkg rizs

 

Elkészítés

Az ananászt félbevágjuk és kivájjuk a belsejét.

Csirkemellet felkockázzuk, serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.

Hozzáadjuk a cukrot, szójaszószt, mézet és karamellizáljuk a hússal együtt, végül szezámmaggal ízesítjük.

Főtt rizst teszünk az ananász egyik felébe, a másikba a húst. A maradék szafttal meglocsolhatjuk az egészet.

 

Morzsás almás pite

Hozzávalók:

a tésztához

30 dkg finomliszt

20 dkg vaj

7 dkg barna cukor

1 db tojás

1 csipet só

Almás réteg hozzávalói

6 db alma

1 citromból nyert citromlé

3 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál fahéj (őrölt)

1 kávéskanál szerecsendió

Hozzávalók a morzsához

10 dkg vaj

10 dkg finomliszt

10 dkg barna cukor

1 citromból nyert citromhéj

 

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá a villával enyhén felvert tojás. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra. Ezután béleljük ki vele a formát.

Az almát hámozzuk meg, majd negyedeljük fel, és távolítsuk el a magházat. Ezután facsarjuk rá a citromlevet, majd forgassuk alaposan össze (így az alma nem barnul meg a felhasználásig).

A barna cukorhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót.

Ezután a formában lévő tésztára tegyük rá az almaszeleteket, majd szórjuk meg a cukros keverékkel.

A morzsához a lisztet keverjük össze a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a cukrot és a felkockázott puha vajat. Ezután morzsoljuk össze úgy, hogy darabos morzsát kapjunk.

Az almaszeletek tetejére ezután egyenletesen szórjuk rá a durva morzsát.

Helyezzük 160 °C-ra előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt szép aranyszínűre.

A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni.

Tálalás előtt szeleteljük fel, majd ízlés szerint tejszínhabbal, vaníliafagyival kínáljuk.

 

Fotók: Pinterest

Mai nap hírei

Feljelentik a köztévét a kiszivárgott felvételek miatt

168ora.hu5 órája

Megosztotta Európát a vétó

demokrata.hu5 órája

Gyászol a sportvilág! Elhunyt a magyar a válogatott csatár

metropol.hu6 órája

Top 3+1 mobil karácsonyra 80 ezer forint alatt

gsmring.hu7 órája

Sokféle szövődménnyel kell számolni az intenzív ellátás után

szimpatika.hu7 órája

Melania Trump ezzel most nem is tehette volna nevetségesebbé magát

joy.hu10 órája

Otthon kapott ki a 'Pool, bajban az Inter, Szoboszlaiék Münchenben veszítettek

eurosport.hosszabbitas.hu15 órája

Érdekes Windows 10 jövő

itbusiness.hu18 órája