Megszavazták az EP képviselők: 2021-ben eltörlik az óraátállítást

Startlap - Startlap
Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament (EP).

A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.
A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.

Még nem végleges

Bár a képviselők az eltörlést megszavazták, ez a döntés nem végleges: az EP-nek a tagállami kormányokat tömörítő uniós testülettel, az EU Tanácsával is meg kell állapodnia, ami őszre várható. A dátumokról és az óraátállítás eltörlésének részleteiről az Európai Parlament és az EU Tanácsa közösen fognak dönteni – írja az index.hu.

A Parlament tehát támogatta az óraátállítás megszüntetésére vonatkozó bizottsági javaslatot, azonban a kezdő dátumot a korábbi 2019 helyett 2021-ben határozta meg.

A 24.hu megemlíti, hogy az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így ezért állapodtak meg egy új időpontban.

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Egy jó hír, meg egy rossz hír: itt olcsóbb a csirkehús; jön az...

képcím

A veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi a kormány

képcím

Az EU megüzente Orbánnak: hiába próbálkozik zsarolással