Megrázó videó a strasbourgi lövöldözésről - egy fotó is előkerült a feltételezett elkövetőről

Startlap - Startlap
A jelenlegi információk szerint nincs magyar érintett.

Még mindig szökésben van a rendőrség által Chérif Chekattként azonosított 29 éves férfi, aki a gyanú szerint kedden este Strasbourgban, a karácsonyi vásár közelében három embert megölt, tizenkettőt megsebesített – írja a zoom.hu. A helyszínen gránátokat is találtak a hatóságok.

A Twitteren elkezdett terjedni a férfi fotója, állítólag ő az:

Időközben a lövöldözés perceiben készült, megrázó felvételek is nyilvánosságra kerültek.

Nem biztos, hogy terrortámadás történt

A francia belügyminiszter-helyettes szerint nem biztos, hogy terrortámadás történt kedd este Strasbourgban.

A tettes indítéka egyelőre nem ismert, és lehet, hogy az illető már nincs is Franciaországban, hanem már Németországban van, és elképzelhető, hogy megsebesült a rendőrökkel vívott tűzpárbajban – tette hozzá Laurent Nunez a France Inter rádiónak nyilatkozva.

A hatóságok betiltják a tüntetéseket Strasbourgban és környékén, hogy a biztonsági erők a lőfegyveres ámokfutó elfogására tudjanak koncentrálni, de az ország többi részén nem – mondta.

Közben a német rendőrség is bevezette a közeli határszakaszon a határellenőrzést, mint már korábban a francia – közölték más tisztségviselők.

Három életet követelt a lövöldözés

Három életet követelt a kedd este Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében történt lövöldözés – közölte Christophe Castaner francia belügyminiszter szerdára virradóra tartott sajtótájékoztatóján.

Mint Castaner mondta, további tizenkét ember sebesült meg, köztük hatan kritikus állapotban vannak. 

Tájékoztatása szerint az elkövető két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Egyszer 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor. Hangsúlyozta: az elkövető továbbra is szökésben van, de a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a fegyveres férfi halálfélelmet keltett az emberekben Strasbourgban három helyen is. Elmondta, hogy az illető ismert a rendőrség előtt terrorizmushoz nem köthető bűncselekmények miatt. Hozzáfűzte: a férfi börtönviselt, Franciaországban és Németországban is elítélték korábban. 

Potenciális nemzetbiztonsági kockázat

A rendőrség a 29 éves, strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek listáján.

A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot.

A férfi radikalizálódott vallásgyakorlásában, és emiatt figyelték, de iszlám radikalizmusával kapcsolatban nem követett el bűncselekményt Franciaországban. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás arról számolt be, hogy a férfi lakását épp kedd reggel kutatták át egy rablással összefüggésben a hatóságok. A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves gyanúsítottat. Az ügyben a rendőrség őrizetében van öt ember, akiket kihallgatnak.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a keddi támadás elkövetőjeként, viszont a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet hívei ünnepeltek a történtek miatt.

A jelenlegi információk szerint nincs magyar érintett

A Külgazdasági és Külügyminisztérium értesülései szerint a keddi strasbourgi lövöldözésnek nincs magyar érintettje – közölte Szijjártó Péter tárcavezető szerdán Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatót követően. 

Szijjártó Péter kiemelte: az ügyeleti telefonszámra hívás nem érkezett, a párizsi nagykövetségtől magyar állampolgár nem kért segítséget és a strasbourgi krízisközpont sem értesítette a követséget – írja az MTI. 

Bármilyen magyar érintettség esetén a francia hatóságok azonnal értesítik a párizsi nagykövetséget – közölte Szijjártó Péter.

Ez is érdekelhet

képcím

Megúszta az életfogytiglant VV Fanni gyilkosa

képcím

Szegedi gyilkosság: újabb fejlemények az ügyben

képcím

Reuters: az eddiginél is több pénzt tarthat vissza Brüsszel...