Megindító sorokkal búcsúzik budai törzshelye Tandori Dezsőtől

'Szevasz Dezső, jó utat, azért majd írj.'

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-14 11:44

Fotó: Csigó László

Szerdán elhunyt Tandori Dezső, aki nem messze lakott a Lánchíd Sörözőtől, ahova rendszerint reggelente tért be, mivel igazi korán kelő volt. A 80 évesen elhunyt költőre így emlékezik a Fő utcai étterem:

Lóversenyekről, Párizsról, vagy a guernsey fontról éppúgy tudtunk beszélgetni, mint a TOP10-ről a magyar irodalomban. A csúcson – Kosztolányi, József Attila, Pilinszky, Szép Ernő, Jékely Zoltán, Radnóti – időnként helyet cseréltek, attól függően, hogy ki milyen hangulatban volt aznap. Bármelyiktől fejből idézett több versszakot is, Jékelynél egyszer elsírta magát. Ezt a listát később aztán TOP20-ra bővítettük, hogy ő is benne lehessen. Én most áthelyezem az első tízbe.

A bejegyzés szerint az utóbbi időben már elmaradtak a reggeli beköszönések. “Nagyon csöndben, visszavonultan élt, rég láttam, mi is később nyitunk.”

Egyszer Sanyi és Jani, a két szobafestő a pultnál kávéztak, amikor Dezső bejött, leültette őket az ablak mellett egy asztalhoz, és felolvasta egy versét. De minden sort, gondolatot elmagyarázott. Tátott szájjal hallgattuk akik ott voltunk. Életem egyik legszebb tízperce volt. (…) Szevasz Dezső, jó utat, azért majd írj.

Mai nap hírei

Félsz a medvétől? Akkor ezt olvasd el!

agroinform.hu3 órája

Alkoholista, véreskezű diktátor vagy polgárháborús hős?

igenyesferfi.hu4 órája

Dr. Gyurkó Szilvi: „Az életem akkor kezdődött, amikor anyám meghalt” – Csupa szeretetből hallgatott mérgező gyerekkori mondataink

wmn.hu5 órája

Mi történik a testeddel, ha egyáltalán nem hordasz bugyit?

joy.hu7 órája

Svédországban új csúcsot ért el a járvány

demokrata.hu16 órája

A kétnapos imolai F1-es hétvége TV-közvetítései

f1vilag.hu17 órája

Már a háziorvosokat is behívják kórházi munkára Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

nyirbator.ezalenyeg.hu17 órája

Megváltozik a hagyományos újságírás? - Így működik a mesterséges intelligencia a médiában

startlap.hu17 órája