Kiemelt Hírek 2018. június 19.

Meghalt a legöregebb szumátrai orángután

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 19.
A 62 éves korában elhunyt Puan fajának egy igen fontos tagja volt.

A perthi állatkert nagyasszonyának becézték Puant, a szumátrai orángutánt, akit most hétfőn idős korából fakadó szövődményei miatt altattak el – számolt be a BBC. Puan 1968 óta élt az ausztráliai állatkertben, és 2016-ban hivatalos Guiness-rekord ismerte el, hogy ő fajának legidősebb példánya.

Az orángután 62 évet élt meg és 54 utódot hagyott maga után. Az állatkert közleményében kiemelte: a különösen veszélyeztett fajok közé tartozó szumátrai orángutánok vadon élő példányai az 50 éves kort is ritkán élik meg.

Az évek során Puan szempillái megszürkültek, mozgása meglassult, elméje meg-megbicsaklott. De megmaradt matriarchának, annak a csendes, tiszteletet parancsoló hölgynek, aki mindig is volt

– emlékezett meg az orángutánról egykori gondozója, Martina Hart a West Australian hasábjain.

Puan (Fotó: Alex Asbury/ Facebook)

Az állatok védelmével foglalkozó World Widlife Fund szerint mindössze 14600 szumátriai orángután él még a világon. A faj túléléséért Puan különösen sokat tett: több utódját Szumátrán visszaengedték a vadonba, a perthi állatkert becslése szerint pedig fogságban tovább élő leszármazottain keresztül Puantól eredeztethető a világ állatkerti orángután-génállományának tíz százaléka.

Keresés az oldalon