Kiemelt Hírek 2020. november 16.

Maruzsa Zoltán: Az iskolák nem képeznek gócpontot

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2020. november 16.
Az operatív törzs hétfői tájékoztatója.

Az operatv törzs hétfői tájékoztatóján elsőként Maruzsa Zoltán beszámolóját hallgathattuk meg a koronavírusjárvány oktatásügyi vonatkozásairól. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára többek között azt emelte ki, hogy az iskolákban jelen van a fertőzés, de ezek az intézmények nem képeznek gócpontot továbbra sem.

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetését követően Müller Cecília elmondta, napról napra exponenciális emelkedést mutat a járványgörbe Európában, így Magyarországon is. A laboratóriumi kapacitások folyamatosan bővülnek. A ma reggeli adatközlében egy helytelen adat jelent meg, ami korrekcióra fog kerülni – tette hozzá az országos tiszti főorvos.

Nem tudjuk előre megmondani azt, hogy az egyes emberek immunrendszere hogyan reagál a vírusfertőzésre – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

A mai naptól katonáink részt vesznek az egészségügyi intézményekben az ellátási feladatokban: mától 93 kórházban kezdik meg az egészségügyi szakértelmet nem követelő munkájukat, elsősorban logisztikai területen, például a hőmérőzésben is segítenek – mondta el a tiszti főorvos.

A gyógyszertárak nyitva vannak, a gyógyszerellátás biztonságos és folyamatos, senki ne kezdjen felhalmozásba – hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve: ehhez hasonlóan az élelmiszerfelhalmozás is szükségtelen Magyarországon.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi a pontos feltétele annak, hogy egy elunytat a koronavírus-fertőzés áldozatának tekintsenek, Müller Cecília azt válaszolta: valamennyi olyan elhunytat oda sorolnak, aki bármikor a járvány alatt a tesztelés során koronavírus-pozitivitást mutatott. Hozzátette: ahol semmilyen alapbetegséget nem lehet megállapítani, ott tekintik egzakt módon a koronavírusban elhunytnak a személyt. A járvány kezdete óta ebbe a kategóriába az elhunytak 4-7 százaléka tartozik.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

Keresés az oldalon