Kiemelt Hírek 2021. január 12.

Maruzsa Zoltán: A hergelést mindenki fejezze be, az érettségiket meg fogjuk tartani

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2021. január 12.
Az operatív törzs keddi tájékoztatója.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján elsőként Maruzsa Zoltán számolt be arról, “mi áll előttünk ebben a tanévben a tanügyben”. Jelenleg a jelenléti oktatási rendszerben működő intézmények közül  42 óvodában, jellemzően 1-1 csoportban, és 79 általános iskolában, jellemzően 1-1 osztályban van rendkívüli tanítási szünet. Mint ismert, a középiskolákban (9-12. osztály) a kormány február 1-jéig meghosszabbította a digitális oktatást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára azzal kapcsolatban, hogy petíció indult az idei érettségi vizsgák eltörléséért, elmondta: “ezt a vitát tavaly már lefolytatták”, nem támogatja a kezdeményezést, ugyanis “elég Nagy-Britanniára gondolni, ahol tavaly az érettségi elmaradása miatt hatalmas felvételi káosz alakult ki”. Nyomatékosította: “A hergelést mindenki fejezze be, az érettségiket meg fogjuk tartani“. A tavalyi érettségi megmutatta, biztonságosan lebonyolíthatóak mind az irásbeli, mind a szóbeli érettségi vizsgák, ezért a kormány nem tervez változtatni sem a módján, sem az időpontján – mondta el az államtitkár. Tájékoztatása szerint az érettségi vizsgákra – ahogy a felsőoktatási felvételikre is – a hagyományos február 15-ei időpontig lehet jelentkezni.

A január 23-ai középiskolai felvételi sem marad el, és a sajtóhírekkel ellentétben e téren sincs semmilyen bizonytalanság. A hagyományos pótló időpont (január 28.) mellett egy második pótnapot (február 5.) is beillesztettek – mondta Maruzsa.

Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy tavasszal a témaheteket is megtartják az iskolákban, többnyire online módon, a nyelvi méréseket, valamint az országos kompetenciamérést szintén megvalósítják.

Az eddigi szállítmányokat mind eloltották

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetését követően Müller Cecília arról számolt be, hogy az aktív betegek száma folyamatosan csökken, a gyógyultak száma pedig növekszik. 

A reggeli órákban újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra: a Moderna-vakcinaszállítmány 7200 adag oltóanyaggal (3600 ember oltására elegendő), és 81 tálca Pfizer-BioNTech vakcina (47 385 ember oltását teszi lehetővé) – tájékoztatott az országos tiszti főorvos. A mai szállítmányokkal az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit, dolgozóit oltják.

Müller Cecília egy új fejleményről is beszámolt: az Európai Gyógyszerügynökség hozzájárult ahhoz – a Pfizerrel egyetértésben -, hogy az ampullák túltöltöttségéből adódóan 5 helyett 6 főt oltsanak be egyetlen amullával.

A Pfizer és a Moderna vakcinája az alkalmazást és az ellenjavallatokat tekintve hasonló – mondta el a tiszti főorvos. Hozzátette: a Moderna ampullája 10 adagot tartalmaz, 18 év felett adható be a védőoltás, és 28 napos időkülönbséggel kell beadni az első és a második dózist.

Hétfő estig 78579 főt oltottak be Magyarországon, elsősorban az egészségügyben dolgozókat és a szociális intézmények lakóit, dolgozóit. Ezzel az eddig beérkezett valamennyi vakcinakészítményt “eloltották” – mondta el Müller Cecília.

Szerbia hosszabbít 

Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be, hogy Szerbia január 12-étől meghosszabbította a beutazási korlátozásokat, ennek értelmében aki be akar lépni az országba, az 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel teheti meg, ennek hiányában 10 napra kartanténba kell vonulnia.

A vakcinák nem kombinálhatóak

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a két vakcina – Pfizer és Moderna – nem kombinálható, nem zajlottak erre vonatkozóan kísérletek.

Ha valaki megkapta az oltás első vagy már második adagját is, és ezután elkapja a koronavírust, mi várható? – hangzott el egy másik kérdés. Egyik védőoltás sem nyújt 100 százalékos védelmet, de a betegség súlyos lefolyásától és a szövődményektől bizonyosan megvédenek – válaszolta a tiszti főorvos.

Keresés az oldalon