Haláláig titkolta Szerencsi Éva, hogy a gyilkos kórral küzd

Startlap - Startlap
14 évvel ezelőtt hunyt el az ország Vitay Georginája.

Szerencsi Éva, korának egyik legszebb színésznője 1952. május 5-én született Budapesten.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1974-ben szerzett oklevelet.

Pályája a József Attila Színházban indult, 1979-től egy évadon át a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt, majd a következő kilenc évadban ismét a József Attila Színházban lépett a közönség elé. Láthatták a nézők a Budapesti Kamaraszínház, azt követően, 2001-től a Ruttkai Éva Színház produkcióiban.

Szerencsi Éva játszotta többek között Betia szerepét a Csapodár madárka című Ruzante-darabban. Színpadra lépett Violaként Shakespeare Vízkeresztjében, Tóth Flóraként Bródy Sándor, A tanítónő című művében. Megformálta Catherine karakterét Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájában, illetve az amerikai szerző másik darabjában, A salemi boszorkányokban Mary Warrent alakította.

Számos nagy sikerű filmben is játszott. Legismertebb szerepeként ő volt a Szabó Magda Abigél című regényéből készült tévéfilm-sorozat Vitay Georginája. Ugyancsak Szerencsi Éva alakította a Bob herceg filmváltozatában Annit.

A szinkronszakma is felfedezte képességeit, a legismertebb szinkronmunkája Samantha megformálása volt a Dallas című sorozatban.

 

 

 

 

Mindhalálig szerelem

Még főiskolás korában szeretett bele kollégájába, Szakácsi Sándorba. Kapcsolatuk annyira szenvedélyes volt, hogy nem maradtak ki a hangos szóváltások sem. Szakácsi őrülten féltékeny volt Évára, ez okozta végül a kapcsolat végét is. Már a harmincas éveiben járt, amikor találkozott egy orvossal. Ekkor már annyira gyereket szeretett volna, hogy egyedül is vállalta. Édesanyja segítségével nevelték fel kisfiát, Imikét.

Aztán egy rendezvényen kolléganője rámutatott egy férfire: „Itt a férjed!”. És valóban ő lett, Pándi Andrással később összeházasodtak, de nem adatott meg nekik túl sok együtt töltött idő, mindössze hat év. A színésznő szervezetét megtámadta a rák. Férjével úgy döntöttek, hogy nem hozzák nyilvánosságra a betegségét, végig bíztak a gyógyulásban. Kifelé nem mutatta, hogy mennyire szenved.

“Ha az ember mindent kipakol, nem lesz hová visszavonulnia, amikor baj éri és erőt kell gyűjtenie” – mondta.

Szeptember elején rosszul lett és kórházba szállították, férje még ekkor is kezét fogva reménykedett, de már nem tudtak mit tenni,  Szerencsi Éva 2004. szeptember 6-án, 52 évesen elhunyt.

Halála után a Ruttkai Éva Színházban Szerencsi Éva Stúdiót alapítottak, illetve emléktáblát avattak Budapesten, a Lipótvárosban a tiszteletére, emlékére.

 

 

 

 

 

Forrás: Wikipedia, Blikk

Ez is érdekelhet

képcím

66 éve született Szerencsi Éva