Kiemelt Hírek 2018. július 22.

Majdnem egy teljes osztály megbukott egy budapesti szakközépiskolában

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 22.
A gyerekeknek három évig szinte semmit sem tanítottak, és hiába jelezték, hogy baj lesz, az igazgatóval még csak találkozni sem lehetett. A szülők szerint három évet kidobtak az ablakon.

Majdnem egy teljes osztályt megbuktattak egy budapesti szakközépiskolában, miután a diákok szerint a három éves képzés során semmi hasznosat nem tanítottak nekik – tudta meg a Szeretlek Magyarország az egyik anyuka beszámolójából. Hamar kiderült, hogy baj lesz, de az iskola vezetőségét hiába kérték, nem foglalkoztak a problémákkal

A BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (UMSZKI) 3/11.H nevű kísérleti osztályáról van szó, amelynek 27 tanulójából 13 fő gépészetet tanult, a többi 14 pedig elektronikai műszerész szeretett volna lenni.

Nem tudtak feladatot adni a gyakorlatokon, mert nem tanították meg az elméletet

Tankönyvet az első évben is alig kaptak a diákok, a második évben pedig már egyáltalán nem volt jegyzet. Az utolsó évben eljutottak odáig, hogy a gyakorlatvezetők szinte semmilyen feladatot nem tudtak adni a tanulóknak, mivel annyira le voltak maradva az anyaggal.

A szülők többször jelezték az igazgatónőnek, hogy milyen rosszul haladnak a gyerekek, ő azonban egyszer sem ment el az általuk szervezett találkozókra. Az osztályfőnök is hiába próbálkozott, nem tudott elérni semmilyen változást, majd nemrég el is bocsátották. Az egyik szülő szerint kiutálták, amiért szót emelt az osztálya érdekében.

Az ilyen jellegű osztályokban elvileg 30 százalék elmélet, 70 százalék gyakorlat az arány, amit tartani kell. Azonban mivel a gépészeknél a CNC technológia számoláson, programozáson alapul, ha ezt nem tanulja meg a gyerek órán, akkor hiába adnak neki egy munkadarabot, csak állni fog a gép előtt értetlenül

– magyarázta az édesanya.

Két nap alatt próbálták leadni a három év tananyagát

Az utolsó évben félévkor már az osztály jelentős része bukásra állt, a szülők pedig ismét hiáva próbálták felhívni az iskolavezetés figyelmét a problémára.  Az intézmény a ballagást követően egy hétfői napon jelezte, hogy kedden és szerdán egy másik iskolában felkészítőt tartanak a gépészeknek, mert a vizsgán olyan kérdések is lesznek, amit a három év alatt nem tanítottak meg nekik – gyakorlatilag ebben a két napban kellett volna leadniuk a három éves képzés anyagát.

A elektronikai műszerészek közül csak egy diák ment át a vizsgán

A 13 gépész közül végül az év végi jegyeik alapján 11-en vizsgázhattak és heten mentek át, az elektronikai műszerészek közül pedig 12-en vehettek részt a vizsgán, de csak egy diáknak sikerült átmennie. A szülő szerint ők is csak éppen átcsúsztak a követelményeken. Az Ipartestület szabályai alapján azt is jelenteni kellene, ha egy osztály harmada megbukik egy vizsgán, az anyuka szerint azonban a 3/11.H osztály szörnyű eredményeiről mégis mindenki hallgatott.

Az édesanya végül az iskolát fenntartó Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumhoz fordult, ahol megígérték, hogy személyes felkészítőket tartanak a nyáron, hogy októberben sikeres vizsgát tegyenek a tanulók.

A diákok szerint a tanár macskájának életéből sikeresen le tudtak volna vizsgázni

Ahhoz képest, hogy a CNC esztergálással kapcsolatos kérdések a dolgozat több mint kétharmadát tették ki, és a 2-es jegyhez legalább 51 százalékot kellett elérni, a három év alatt egyetlen tanórán sem volt szó erről

– mondta az egyik tanuló. Ő az elején nem vette észre a bajt, mivel csak 4-eseket, 5-ösöket kapott, de aztán később kiderült, hogy a leadott tananyagnak semmi köze nem volt ahhoz, amit a vizsgán kérdeztek tőlük. Pedig a tanároknak tudniuk kellett, miből áll a vizsga, ugyanis két évvel korábban már végzett egy hasonló osztály. Az a tanár egyébként, akinek a vizsgakérdések kétharmadát jelentő CNC-t le kellett volna adnia, a diákok szerint az utolsó két hónapban egyáltalán nem jelent meg, és a helyettesítéséről sem gondoskodott az intézmény.

Egy másik diák azt mondja, ha az egyik szakmai tantárgyat tanító tanár macskájának életéből kellett volna vizsgázniuk, akkor mindenki sikeresen levizsgázott volna.

Három évet elvesztettek az életükből

Az esetet nyilvánosságra hozó szülő szerint kérdés, hogy képesek lesznek-e októberben sikeres vizsgát tenni ezek után, ha pedig megint megbuknak, akkor három évet kidobtak az ablakon, és 18-19 évesen ott állnak érettségi és szakma nélkül azért, mert senki sem foglalkozott az ügyükkel. Szerinte ilyen bukási arány mellett kizárt, hogy csak a gyerekek és a szülők felelőssége lenne a rossz teljesítmény. Az iskolában egyébként van még két ugyanilyen osztály.

Náluk talán még lehetne menteni a helyzetet, de nem maradt vesztegetni való időnk. Hiszen a fenébe is, a jövőjük múlik ezen

– fogalmazott az anyuka.

A lap megkereste az igazgatót, Hackné Nyerges Ritát, aki nem kívánt nyilatkozni, valamint a BMSZC szakmai főigazgató-helyettese, Csontó Béla is visszautasította a kérdéseket.

Keresés az oldalon