Kiemelt Hírek 2018. június 18.

Ma este az egyik legnépszerűbb szerelmes film szegez a képernyő elé

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 18.
Trilógiává nőtte ki magát az évek során Richard Linklater beszélgetős filmje, a Mielőtt felkel a nap.

A Mielőtt felkel a nap című film népszerűségét nem csak a két fiatal és párként is gyönyörűen mutató színész (Julie Delpy és Ethan Hawke) adja, hanem az is, hogy nem a megszokott szerelmi történetet eleveníti meg a filmvásznon. Érdekesség, hogy a magyar fővárosa is érintett a történetben, hiszen részben a Budapestről Bécsbe tartó vonaton zajlik a cselekmény.

A két fiatal – a francia diáklány Celine és az amerikai fiú, Jesse – a hosszú vonatút alatt beszélgetni kezdenek, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve Bécsben mindketten leszállnak és együtt töltik az éjszakát a csodálatos városban. Az idő nagy része beszélgetéssel megy el, a kapcsolat pillanatnyi volta, jövőtlensége arra készteti a fiatalokat, hogy legmélyebb érzéseiket, gondolataikat is megosszák egymással. A szokatlan beszélgetés oda vezet, hogy a szerelmük hajnalban beteljesedik, de a reggel elszakítja őket egymástól.

Julie Delpy, a francia-amerikai színésznő vibrálóan érzékeny lényével kiválóan alakítja a fiatal, naiv, ugyanakkor keményen feminista meggyőződésű bíró Celine-t. Összezavarja, és leveszi a lábáról a tipikusan amerikai, kissé klisékben gondolkodó Jesse-t, aki ugyanakkor nyitottan és érzékenyen fogadja a lány ellentmondásos lényét. Örömteli, hogy Ethan Hawke sikeresen elkerülte, hogy szépfiúként jelenítse meg a szerelmi történet férfi főhősét.

A trilógia második része kilenc évvel később játszódik, míg a harmadik rész szintén kilenc évvel később került a mozikba. Linklater híres az ilyen hosszú időtávokat feldolgozó alkotásairól, hiszen ő készítette a Sráckor című filmet is, amelyet mai napig egyedülálló módon 12 éven át forgattak, hogy a színészek átalakulása megjelenhessen a történetben.

Mielőtt felkel a nap – 2018. június 18. (hétfő) 21:00 TV4  23:45 Film4  

Keresés az oldalon