Legalább 47 halott és több mint 600 sérült egy kínai vegyi üzemben - videón a brutális robbanás

Sok a válságos állapotban lévő sérült.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-22 09:58

MTI/EPA/COSTFOTO

Negyvenhétre emelkedett a Kína keleti részén található Csiangszu tartományban lévő vegyi üzemben történt robbanás halálos áldozatainak száma, és több mint hatszázra a sérülteké – közölte pénteken a kínai sajtó. A kínai elnök alapos vizsgálatot sürget.

Cao Lu-pao, Jencseng város polgármestere reggel sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy a növényvédő szereket előállító üzemben történt baleset sérültjei közül harmincketten válságos, ötvennyolcan pedig súlyos állapotban vannak.

A városvezető szerint Csang Csin-jüe, a Tiencsiaji vegyiipari üzem területi igazgatója is megsérült a robbanásban, őt is kórházban ápolják.

 

MTI/EPA 

Értesülések szerint hatszáznegyven embert láttak el különböző fokú sérülésekkel a térség tizenhat kórházában.

Az űrből is látni lehetett a robbanást

A Tiencsiaji vegyi üzemben akkora erejű robbanás történt, hogy a kínai földrengés-felügyelet jelzőállomása figyelmeztetést adott ki, miután műszereik gyenge, 2,2-3,0 erősségű földrengést jeleztek. A tűzgolyót a kínai sajtó beszámolója szerint a műholdakról is látni lehetett. A környékbeli lakóházak és egy iskola ablakai is betörtek, többtucatnyi autóban esett kár.

Egy, az interneten közzétett felvételen látható, hogy a robbanást követően az üzem környékét fekete füst lepte el. A tűz átterjedt a környező gyárakra. A sajtó úgy tudja, gyerekek is megsérültek egy környékbeli óvodában.

További robbanások és esetleges vegyianyag-szivárgások miatti elővigyázatosságból mintegy ezer lakost evakuáltak a térségből.

Korábban is gondok voltak a biztonsággal

A baleset okát egyelőre vizsgálják, de a több mint harminc – részben gyúlékony – szerves vegyületet előállító üzemet már többször elmarasztalták és meg is bírságolták a biztonsági előírások megsértése miatt – írja az angol nyelvű China Daily hírportál.

 

MTI/EPA

Az Olaszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök mindenre kiterjedő mentőakciót és vizsgálatot követel az ügyben – jelentette a CCTV kínai állami televízió. Az államfő arra az álláspontra helyezkedett, hogy Kínának többet kell tennie az üzemi balesetek megelőzése érdekében, különösen a vegyi gyárakhoz hasonló veszélyes üzemekben.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Nem kérdés, hogy úton van a következő világjárvány

agraragazat.hu8 órája

Egy testbeszéd szakértő buktatta le őket! Nagyon megváltozott Meghan és Harry kapcsolata

joy.hu12 órája

A sok mobilozás nem várt hatása

itbusiness.hu15 órája

Bigster néven fut majd a Dacia új SUV-ja, amely katonai színben érkezik hozzánk

drivemebaby.hu15 órája

Lovaskocsival hajtott a tatai Öreg-tóba – a ló az iszapba ragadt

agroinform.hu15 órája

„Hát ezt nem hiszem el!” – Sebestyén Balázs elárulta, mit gondol a szigorításokról

femcafe.hu16 órája

Megérkezett a legolcsóbb telefon Snapdragon 888 processzorral

gsmring.hu17 órája

Hallgassa élőben: Orbán Viktor a korlátozásokról beszél a Kossuth Rádióban

hirado.hu19 órája