Lángos, sült krumpli – ezt tanácsolja a Nébih az otthon sütőknek

Startlap - Startlap
Mutatjuk, kiknek kell kötelezően csökkenteniük az ételek akrilamid-tartalmát.

Tegnap írtuk meg, hogy december 11-én  hatályba  lépett,  áprilisban pedig  kötelezően alkalmazandó is lesz az az EU-rendelet, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos intézkedéseket írja elő.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ma megerősítette a hírt, hogy az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedésekről és referenciaszintek megállapításáról szóló rendeletet 2018. április 11-től  kötelező lesz alkalmazni.

A Nébih tájékoztatása szerint az akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát. Olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Főzött ételekben nem fordul elő. Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom; a snackételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér; a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finom pékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet) gyártóinak kell különösen figyelniük. Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek is.

Az új uniós rendelet kötelező intézkedéseket ír elő az élelmiszeripari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére. Ebben a rendeletben nem élelmiszerbiztonsági határértékeket állapították meg, hanem referenciaszinteket.

A referenciaszintek betartásának ellenőrzése érdekében a kockázatcsökkentő intézkedések hatékonyságát mintavétellel és elemzéssel is ellenőriznie kell a vállalkozásoknak. A minden érintett termékcsoportra külön-külön előírt intézkedések arányban állnak a vállalkozás méretével és jellegével, például a kistermelők, vendéglátók esetében az előírt kockázatcsökkentő intézkedések nem olyan széleskörűek, mint például egy gyorsfagyasztott burgonyát előállító gyártó esetében.

Az otthoni sütés során is lehet tenni azért, hogy kevesebb akrilamid képződjön. Például, ha a gyorsfagyasztott sült krumplit otthon készítik el, akkor az olajban sütéskor a hőmérséklet 160-175 Celsius fok közötti, sütő használata esetén pedig 180-220 Celsius fok közötti legyen. A légkeverés funkció bekapcsolásával alacsonyabb hőmérséklet is megadható. Emellett az otthoni sült krumpli készítésekor javasolt előfőzni a krumplit sütés előtt.

A Nébih és a megyei kormányhivatalok folyamatosan éves terv szerint ellenőrzik az élelmiszer-előállítás folyamatát és a termékek akrilamid szintjeit eddig is mérte a hatóság monitoring vizsgálati programja keretében – tette hozzá a Nébih.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ez is érdekelhet

képcím

Újabb vármegyékben lett tilos a tűzgyújtás

képcím

Vajúdás közben értesítették, meghalt a férje, a lánya a...

képcím

Így jelzi a testünk, ha túl sok a feszültség