Krízishelyzetet okozhat, ha eltörlik az óraátállítást

Startlap - Startlap
A közlekedésben, az egészségügyben és a pénzügyi világban is problémát okozhat.

A Netlock szerint nagy veszélyt tartogat az óraátállítás eltörlése az informatikai rendszerekre vonatkozóan – írja a hvg.hu.

A számítógépek automatikusan átállítják saját belső órájukat egy időszámítási táblázat segítségével a megfelelő időben.

A legtöbb gépet a pontos idő érdekében internetes NTP-időforráshoz szinkronizálják, amelyek többnyire atomóráktól vagy műholdas rendszerektől kapják az információt, ezek azonban szintén a téli-nyári óraátállítási táblázatokkal dolgoznak.

A minősített elektronikus aláírás- és időbélyeg-szolgáltató Netlock vezető tervezője szerint így az informatikai rendszerek feltehetően nagy reformra szorulnak, ha megszűnik az óraátállítás.

Azon rendszerek, amelyek nem kapják meg a frissítéseket, nem tudnak majd arról, hogy már nem kell állítani az órán, így idejük eltérhet a már frissítettekétől. Az eltérő időkezelés az egyre inkább digitalizálódó pénzügyi világban, államigazgatásban, közlekedésben, egészségügyben vagy logisztikában is okozhat jelentős problémákat

– mondja Varga Viktor, a tervező.

Az NTP-szerverek szoftverének, az atomórák firmware-ének és az elektronikai eszközök szoftverének frissítése még nem is lenne nagy kihívás, a probléma főképp abban rejlik, hogy a felsorolt területeken nem ritka az elavult rendszer használata. Ezek közül sok már nem frissül automatikusan, a Windows XP-hez például már kizárt, hogy frissítés érkezzen, pedig számos szolgáltató eszköz, például bankjegykiadó automata működik vele. Emiatt nagyon sok rendszernél lesz szükség manuális beavatkozásra, amellett, hogy minden egyes tagállam óraátállítási döntéséhez külön alkalmazkodni kell majd.

Ez is érdekelhet

képcím

Egy jó hír, meg egy rossz hír: itt olcsóbb a csirkehús; jön az...

képcím

Az ország, ahol nem csak véget ért a második hullám, de még a...

képcím

Így választja szét a Tesco az idős és a fiatal vásárlókat az...