Kiemelt Hírek 2021. március 30.

Koronavírus: elhunyt 274 fertőzött, 1529-en vannak lélegeztetőgépen

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2021. március 30.
Beoltották a magyar lakosság több mint 20 százalékát. Az operatív törzs keddi tájékoztatója.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóját Görgy István egy bejelentéssel kezdte: ezekeben az órákban lépi át a 2 milliót a beoltottak száma, ezzel a lakosság több mint 20%-a van beoltva.

Az országos oltási munkacsoport vezetője elmondta,  az idősotthonokban már egyértelműen érezhető az oltás pozítív hatása, a járvány ezekben az intézményekben jelentősen visszaszorult.

A március 24-éig sikeresen regisztrált óvodai, általános és középiskolai dolgozók ma már kaphatnak SMS-t az esedékes oltásukról, amelyre  április 1-3. között, a regisztráció során megadott lakcímükhöz rendelt kórházi oltópont fog sor kerülni, reggel 7 és este 7 óra között – mondta el György István. Hozzátette: a pedagógusokat a ma érkezett Pfizer-vakcinával fogják beoltani, és kérik, hogy lehetőleg mindenki vigye magával a már kitöltött hozzájárulási nyilatkozatot, amit a koronavirus.gov.hu oldalról tudnak letölteni.

Az államtitkár tájékoztatott, a pedagógusok 2. körének oltására a húsvét utáni héten, várhatóan április 8-10. között kerül sor. A bölcsődei és a szakképzésben dolgozókat is oltják, mindenkit, aki március 29-e éjfélig sikeresen regisztrált. 

Müller Cecília örömét fejezte ki a 2 millió beoltott felett, mint fogalmazott:  “Magyarország egy oltónemzet”. Ezt követően ismertette az elmúlt 24 óra járványügyi adatait:

4609 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 645 733 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 274 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 435 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 402 964 fő, az aktív fertőzöttek száma 222 334 főre emelkedett. 12 553 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1529-en vannak lélegeztetőgépen. 

Újságírói kérdések:

Mikor van az a pont, amikor mindenképp mentőt kell hívni? Több tünete is lehet a fertőzöttségnek, de mindenkinél más és más ez a pont – válaszolta újságírói kérdésre Müller Cecília. Elmondta: ha van ismert betegségünk és annak van egy akut fellángolása, és az erre szedett gyógyszerek hatására nem javul az állapotunk, akkor mindenképp mentőt kell hívni. Akiknek nincs ismert betegségük, akkor hívjanak mentőt, ha már több napja lázasak, légszomjuk támad, erős szívdobogásuk van, rendellenes szívverést tapasztalnak.

Sok pedagógus szorong, hogy az iskolák újranyitásáig nem alakul ki a védettségük – hangzott el az újabb felvetés. A tiszti főorvos elmondta, a védőoltás alapvető szerepe az, hogy a betegség súlyos lefolyásától, a szövődményektől, végső esetben az elhalálozástól megóvjon. A védettség fokozatosan alakul ki, már az első oltás után is, „nem kell, hogy szorongjon emiatt senki” – fogalmazott.

Hol készül a Magyarországon forgalmazott Szputnyik V-vakcina? Az Oroszországi Föderációban készül, a Gamaleja Intézet különböző telephelyein – tájékoztatott Müller Cecília.

Keresés az oldalon