Kiemelt Hírek 2018. április 23.

Korda György: Lementünk a mélybe, mert úgy éreztem, az eladhatóbb lesz

Startlap Kiemelt Hírek 2018. április 23.
A legendás énekes házaspár őszintén vallott magánéletükről és karrierjükről.

Korda György már hatvan éve van a színpadon, felesége, Balázs Klári pedig 40 éve énekel, ketten együtt tehát éppen száz éve szórakoztatjál a közönséget. Talán nincs is ma Magyarországon még egy olyan ember, aki már annyi éve aktívan szerepel, mint Korda György. De felesége nélkül már valószínűleg ő is letette volna a lantot. “Ha szólóénekes lennék, már réges rég nem énekelnék. De ketten teljesen más dolog, mert szövegileg, dallamilag, és színpadilag is lehet újítani” – magyarázta a Blikknek énekes, aki Klárika után egy kis stílusváltáson is átesett, ugyanis szólókarrierje idején főleg más fajta, szerelmes dalokat énekelt.

Arra a kérdésre, hogy mivel foglalkoznának, ha nem lenne a zene, Korda György rögtön tudja a választ, és nagyon lelkesen felel: “Én biztos, hogy profi kártyajátékos lennék. Állandóan járnám a világot, mindenféle versenyre beneveznék. Nagyon nagyon sok pénzt keresnék és nagyon szeretném ezt az életet. Csak most már olyan korban vagyok, amikor nincs türelmem versenyeken játszani, úgyhogy inkább pénzben játszom” – meséli csillogó szemmel, majd felesége rákontrázik, hogy ő bizony kifejezetten szívesen utazna vele mindenfelé. Persze ha nem énekelnének, akkor meg sem ismerték volna egymást, ebben az esetben Balázs Klári valószínűleg megmaradt volna régi szakmájánál, és a szépségiparban dolgozna.

Korda György azt is megsúgta, hogy otthon egyébként Klári a főnök, ő az, aki irányítja a dolgokat. “Klári nélkül nem nagyon tudunk létezni. A két kutya meg a macska még pisilni se mennek le velem, csak ha a Klári jön. Én elmegyek azért pisilni nélküle is” – mondja nevetve.

A pár karrierje tulajdonképpen az elmúlt évtizedek során szinte végig jól ment, de azért őket is elére egyszer egy hullámvölgy. “Örökké nem lehetsz sztár, olyan ember még nem született. De nem kell attól eltűnnöd. 1958-ban kezdtem énekelni, és 1967-től 1982-ig a topon voltam” – fejtegeti Korda, aki 1982-ben csinálta az első közös albumot Klárikával, amiből legalább 400 ezer példány fogyott. Az első 10 sikeres év után azonban már kevesebb fogyott a lemezeikből.

“Akkor én megijedtem” – vallotta be, és ezért megcsinálták Az éjszaka dalai című albumot, amin sok egyszerű dalocska is helyet kapott, ami nem tükrözte a stílusukat. “Lementünk a mélybe, mert úgy éreztem, az eladhatóbb lesz.”

Korda a pályafutása egyik csodájának tartja, hogy végre fiatalok előtt is felléphet. “Világ életemben arról álmodtam, hogy milyen lehet egyetemeken énekelni. Úgy irigyeltem azokat, akik mondták, hogy ‘most az E épületben van koncert’. ” A fiatalabb korosztály kifejezetten rajong értük, azt mondják azért, mert szeretik a személyüket. “Talán egy olyan világot hozunk el nekik, amiben látják azt, hogy van olyan is, amikor két ember kitart egymás mellett, és nem csak azért, hogy együtt legyenek, hanem hogy ezt az élet nevű kalandot együtt csinálják.”

Címlapkép: Facebook

Keresés az oldalon