Kiwi, Felhő, Kopasz: idén is egy csomó nevet elutasított az utónévbizottság

De szabad a pálya, ha valaki Holdennek vagy Báruknak szeretné nevezni gyermekét.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-23 07:00

Fotó: Thinkstock

Hetente tíz-tizenöt javaslat érkezik a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében működő utónévbizottsághoz, az ötfős testület tagjai viszont csak nagyjából minden ötödiket engedélyezik – derült ki a Magyar Időkből. Az elmúlt hónapokban elfogadták az Alekszej és a Holden férfinevet, valaminta a Jola, Norella, Valina, Bogdána és Hannabella női neveket is. Elutasították viszont a Mazsola, Keti, Elizabeth, Máseny, Babi, Kiwi, Erdőcske, Hattyú, Pötyi, Zene, Éden javaslatokat is.

A névadási divatok általában követik az aktuális tévés sikereket: emlékezetes, hogy a nyolcvanas években a Rabszolgasors című sorozat főhősnője inspirált Isaura névadási hullámot. Mostanában a török sorozatokból elcsípett neveket küldik be sokan javaslatként.

Raátz Judit, a bizottság elnöke szerint tagjaik között van nyelvtörténész, szociolingvista, névtanos és stilisztikával foglalkozó szakember is. Nagyjából hetente üléseznek, majd szakterületük szerint vizsgálják meg az igényeket. A legfontosabb szempontok, hogy a névnek magyar legyen a helyesírása, valamint hogy egy név vagy csak fiúké, vagy csak lányoké lehessen.

Azokat a neveket nem engedik át, amik hátrányosak lehetnek a viselőjükre nézve. Az elmúlt időszakban ezért utasították el a Kopasz, a Betyár, a Szamos, a Táblácska, a Balaton és a Cukorka neveket. De néha az sem elég, ha a név bájos: elutasították a Csibécske, Felhő, Eső javaslatokat is, és a gyakran előkerülő, könyv- és rajzfilmsorozatból ismert Bogyó és Babóca duó sem ment át a rostán.

Az elfogadottak közül viszont tavaly adható férfinév lett az Árpád-korban használatos Barla, az arab eredetű Naim, a héber eredetű Báruk és az afrikai eredetű Berkó, női névként pedig bekerült a Medina, amelynek jelentése: a próféta városából való.

Címlapkép: Thinkstock

Címkék:

MTA utónevek

Mai nap hírei

Példátlan vaddisznóirtás indul a sertéspestis miatt

agraragazat.hu3 órája

Ne is álmondjunk utazásról, ha májusig nem kapjuk meg a koronavírus-vakcinát

bitcoinbazis.hu6 órája

Nagyon elvesztette a Fidesz Ferencvárost

168ora.hu7 órája

Érdekes infó a Windows 10 következő változatáról

itbusiness.hu8 órája

Hajnali havazás

koponyeg.hu10 órája

25%-kal drágábbak lettek a használt autók

autonavigator.hu12 órája

Nagyon vigyázz velük: ebből a 6 jelből ismerheted fel a megbízhatatlan embereket

joy.hu15 órája

Nyugdíj kisokos 2021 - Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj

ado1szazalek.com15 órája