Kiránduljunk! Boldogkőváralja, a Zemplén kapuja

Milyen lehet az a település, melynek boldog a neve, és története a tündérekig vezethető vissza?

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-20 12:30

Fotó: Pixabay

Boldogkőváralja nem csak látnivalóival, hanem természeti környezetével és vendégcsalogató gasztronómiájával, programjaival is kivívta magának az egyik legizgalmasabb zempléni település címet. Leglátványosabb része a falu fölé magasodó vár, amit mindenhonnan láthatni lehet, és ahová barackfás ligeten át vezet fel meredek út.

Aki a vár kiállításait meglátogatta, odafentről gyönyörködhet a zempléni dombok, barackosok, bájos települések panorámájában. A vár melleti középkori étterem étlapján olyan ételek szerepelnek, melyekkel a várat védő egykori vitézek is megelégedtek volna, főleg, hogy rusztikus fatálakon, evőeszköz nélkül kerülnek a hatalmas asztalokra.

Bájos, régi épületek, ódon pincék, korábban istállónak használt, mára jobb időket élő nemesi udvarház és tájház várja látogatóit. A környéken található a legnagyobb göncibarack-ültetvény, így a július elején itt kirándulók frissen kóstolhatják a semmivel össze nem hasonlítható, zamatos sárgabarackot.

Ebből a gyümölcsből lekvár és pálinka is készül a település határán álló, jó ízléssel kialakított pálinkafőzdében, ahol kóstolóval, finom falatokkal fogadják a betérőket.

A barackéréssel egy időben zajlik minden évben a Gönci Barack Fesztivál, ahol hatalmas üstökben főzik a baracklekvárt, és sütik a nagyik a barackos palacsintát.

Boldogkőváralján számos igényes vendégház található, van, ahol kizárólag helyi előállítású ételeket kínálnak reggelire, és hagyományos recptekből főznek vacsorára, Remek kirándulásokat lehet innen tenni a Zemplénbe, a vár és a falu az Országos Kéktúra egyik állomása is.

Címkék:

Boldogkőváralja

Mai nap hírei

Nagy lehűléssel és széllel érkezik a várva várt csapadék

mezohir.hu10 órája

Azzal támadják Karácsonyékat, amit Tarlósék is terveztek

szabadeuropa.hu11 órája

Menczer: Szijjártó nem rúgott ki elég embert, ha kiszivároghatnak információk

ezalenyeg.hu14 órája

Koronavírus – Országos tisztifőorvos: változott a fertőzöttek korösszetétele

napidoktor.hu14 órája

25 év után juthat újra főtáblára a Ferencváros a BL-ben 

eurosport.hosszabbitas.hu14 órája

Önmegsemmisítésbe kezd a WhatsApp

itbusiness.hu14 órája

Több száz delfin követte öngyillkosságba a vezetőjét

napmintnap.com19 órája

Rutinos diplomásként bemondaná a nettó 500-as fizetési igényét egy állásinterjún? Sokan megteszik

haszon.hu19 órája