Kinéztél már az ablakon? Itt az első igazi hó!

Szerdára 15-20 centis hótakaróra is számíthatunk a magasan fekvő részeken.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-27 09:57

Fotó: Időkép.hu/Bánkúti webkamera

Rengeteg csapadék hullott hétfőn az egész országban, a legtöbb helyen eső formájában, de estefelé a magasabban fekvő részeken havas eső, majd havazás lett belőle.

A Mátra és a Bükk felső régióiban már néhány centis összefüggő hótakaró van, az előrejelzés szerint ez szerdára 15-20 centiméteresre vastagodhat.

Szerdától naposabb lesz idő, de marad a hideg: napközben is marad fagypont alatt a hőmérséklet. Enyhülés a jövő hét elején várható.

Fotó: Időkép.hu/Kékestető webkamera

A rendőrség is a télies útviszonyokra figyelmeztet a magasabban fekvő tájakon. Kedd estétől a Zemplénben, illetve a Soproni- és Kőszegi-hegységben, majd általában az Északi-középhegységben az esőt havas eső, hó váltja fel, sőt a Zemplén és a Bükk egyes részein átmeneti ónos csapadék sem kizárt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén a sík vidékeken is havazásba válthat az eső. Az intenzívebb havazásban érintett területeken, főleg az Alpokalján, a Bakonyban, a Mátrában, a Bükkben és a Zemplénben alakulhat ki jelentősebb mennyiségű friss hó szerda reggelig.

A közútkezelő szakemberei a következő napokban is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd, de kiemelték, hogy a közlekedőknek érdemes lesz fokozott óvatossággal vezetniük az intenzívebb havazásban érintett területeken.

Arra figyelmeztetik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat mindenképpen cseréljék téli közlekedésre alkalmas abroncsokra.  A téli gumik tapadása ugyanis nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál így az autók féktávja, és ezzel együtt a balesetek kockázata is csökkenthető.

Felhívták a figyelmet, hogy a téli időszakban megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell. A rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni.

Emlékeztettek arra is, hogy a gépjárműveket – főleg hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Hosszabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra, rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra.

 

Forrás: MTI

Címkék:

időjárás

Mai nap hírei

Hoteligazgató: aki nincs beoltva, azt teljesen kizártuk a szállodai rendszerből

novekedes.hu10 órája

Harmincéves villamosokat vesz a főváros

vg.hu13 órája

Csobbanni akart egyet a 13 éves fiú a hőségben, holtan bukkant elő a vízből

metropol.hu15 órája

Sokaknak kell a 219 ezer forint támogatás

privatbankar.hu16 órája

Hadházy feljelentése után a NAV nyomozói megtekintették Mészáros Lőrinc katonai járműveit

444.hu16 órája

Döntöttek: Szijjártó Péter lett az operatív törzs vezetője

nyugatifeny.hu18 órája

Évtizedek óta eltűnt repülőgép bukkanhatott elő a kiszáradt tóból

hirado.hu18 órája

4 milliárd dollárt bukott a Coca-Cola, miután Cristiano Ronaldo elpakolta az üvegeket a sajtótájékoztatón

mfor.hu18 órája