Kiemelt Hírek 2018. június 27.

Kilőtték a Facebookról az orosházi tanárnő hírhedt kamuhíroldal-hálozatát

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 27.
A főleg hamis híreket, ajándéksorsolásokat és lájkvadász tartalmakat közlő gyermeteg nyelvezetű oldalak működtetője kiakadt, hogy mennyi munkája veszett kárba.

A Facebook törölt egy hírhedt magyar kamuhír-hálózatot a közösségi oldalról – adta hírül az Index.

A  hálózat hat oldala, vagyis a Káprázatos Club, a NŐK Blogja, a Magyarok Blogja, a Világpolgár, a 40 év felettiek közössége, és a A Tudás Fája összesen több mint százezres nagyságrendű követőtáborral bírt.

A törölt oldalak maradványaiból máris új, nagyon hasonló csoportok kezdtek szerveződni, megtévesztően hasonló nevekkel: például a Magyarok Blogja helyett a Magyarok Közössége kelt életre.

A lap szerint a törtlés összefüggésben lehet azzal, hogy korábban egy neves magyar biológus, Dr. Horváth József feljelentést tett, miután az ő nevével és képével fémjelezték a hamis híreket, majd az eset hírére sok felhasználó jelentette az oldalakat.

A hálózat üzemeltetője meglepő módon egy középkorú orosházi tanárnő volt

A lapok főleg a szokásos lájkvadász bejegyzésekből, a hamis ajándéksorsolásokból, és álhírekből álltak, a legjobban futó tartalmuk pedig az volt, amikor nagyon idős vagy nagyon beteg emberről tettek ki képeket, amik mellé odaírták: “Na hány lájkot érdemel?” – és a célcsoportnál nagyon sokat érdemelt.

A profit az oldalak mögött álló, hirdetésekkel teletömött weboldalakból jött.

Egy lájkvadász és kamuhíroldalak ellen küzdő oldal, a FakePalm kinyomozta, hogy az oldalakat Nagy Erika, egy 48 éves orosházi tanárnő futtatja – ő egyébként az első lájkoló a megújult oldalakon is.

Ez kissé ellentmond az elképzeléseknek, miszerint ügyeskedő egyetemisták csinálnak ilyesmiket, illetve a lapok nyelvezete és írásképe is inkább egy harmadikos diákhoz illet, mint egy tanárhoz. Nagy Erika elismerte, hogy ő áll a hálózat mögött, majd arról panaszkodott, hogy milyen sok munkája ment most kárba a törlésükkel. A tanárnő azóta törölte a Facebook-profilját.

Keresés az oldalon