Kiemelt Hírek 2018. július 16.

Két év börtönre ítéltek egy budapesti orvost, aki hálapénzt fogadott el

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 16.
Az ügyészség az ítélet súlyosbításáért fellebbezett.

Végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek első fokon egy orvost, amiért hálapénzt fogadott el – számolt be az ugyeszseg.hu. A bíróság a vádlottat nem jogerősen 9 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntettében találta bűnösnek, az ügyészség az első fokon kiszabott 2 év börtönbüntetés megemelése érdekében fellebbezett.

A vádlott 2009. és 2013. között ortopéd sebészként dolgozott egy budapesti kórházban, ahol műtéti beavatkozásokat is végzett. A vádirat szerint az orvos ezen időszak alatt jövedelmének kiegészítése érdekében több betegétől is jogosulatlanul pénzt kért, vagy az általuk önként felajánlott hálapénzt kevesellve, nagyobb összeget kért olyan egészségügyi ellátásért, amit egyébként az OEP finanszírozott.

Részletben is lehetett fizetni, de drága ajándékkal nem

Volt olyan beteg, akivel előre közölte a műtét árát, máskor pedig utólag határozta meg a beavatkozás költségeit. A vádlott alkudozott is az általa elvárt összegről, illetve előfordult, hogy részletfizetést ajánlott fel. Egy betege egy nagyobb értékű könyvet szeretett volna az orvosnak ajándékozni, aki visszautasította ezt, egyértelműen utalva arra, hogy a könyv helyett pénzt kér.

Az orvost 3-3 évre eltiltották orvosi foglalkozásától, valamint a közügyek gyakorlásától. A bíróság úgy rendelkezett, hogy a vádlott a 2 éves börtönbüntetés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

Az ítélettel szemben az ügyészség, a vádlott és a védő is fellebbezett. A Fővárosi Főügyészség az elsőfokú ítéletben meghozott szabadságvesztés tartamának lényeges emelését indítványozta, valamint ezzel párhuzamosan azt is, hogy az orvost a közügyek gyakorlásától és az orvosi foglalkozástól is hosszabb időre tiltsák el.

Keresés az oldalon