Katonai bázisként használják Európa legnagyobb atomerőművét

Startlap - Startlap
A zaporizzsjai atomerőmű ukrán személyzetének tagjai túszokként, megfélemlítve élnek; a létesítményben a harcok mindennaposak. Folytatódnak az orosz támadások Donyeckben. Az ukrán-orosz válság hírei.

Katonai bázisként használják Európa legnagyobb atomerőművét

Az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű ukrán személyzete a BBC-nek nyilatkozott. A létesítmény két anonimitást kérő munkatársa sms-ben osztottak meg részleteket arról, hogy zajlik a munka a március óta oroszok által ellenőrzött erőműben, ahol a személyzet tagjai gyakorlatilag túszokként, megfélemlítve élnek. A beszámoló itt olvasható. 

 Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint a létesítményt nem szabadna katonai műveletek helyszíneként használni, ehelyett sürgősen technikai megállapodásra van szükség biztonsági határvonal kialakításáról és a terület demilitarizálásáról a térség biztonsága érdekében. Oroszország nem támogatja a javaslatot,ez az indokuk.

Folytatódnak az orosz támadások Donyeckben

Ismét lőtték az orosz erők a kelet-ukrajnai donyecki térség több pontját is péntekre virradóra, hét civil meghalt. Továbbiak.

Zelenszkij szerint árt a sok fecsegés az ukrán háborús védekezésnek

Az ukrán elnök arra kérte a kormánytisztviselőket, hogy ne beszéljenek újságíróknak az ukrán állam Oroszország elleni katonai taktikájáról, mert szerinte az ilyen kijelentések „őszintén felelőtlenek”. Bővebben.

Újabb gabonaszállítmányok indultak Ukrajnából

A török védelmi minisztérium jelentése szerint két újabb gabonaszállító hajó indult el az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből. Részletek.

Amíg tart a háború, a NOB fenntartja a szankcióit

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) továbbra sem javasolja Oroszország és a Moszkvát az ukrajnai háborúban támogató Fehéroroszország sportolóinak a meghívását a versenyekre. Az álláspontról Thomas Bach elnök nyilatkozott, íme.

Rácz András: Nem én írtam a Zelenszkij ordas eszméi című cikket

A Magyar Nemzetnél dolgozó Rácz András írt ukrán témában egy véleménycikket, az azonos nevű Oroszország-szakértő gyorsan tisztázta, hogy semmi köze hozzá. Részletek.

Az ukrán kormány robbantásos, zenés videóval üzent a Krímben nyaraló oroszoknak

Az ukrán védelmi minisztériumban a háború 170. napján is megőrizték a humorukat, és egy üzenetet posztoltak az orosz turistáknak, akik a 2014-ben annektált Krímben tervezték kipihenni magukat. Videó itt.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald’s

Alaposan átbeszéltük a helyzetet a dolgozóinkkal, akik határozottan visszavágynak a munkájukhoz és örömmel vennék, ha újranyitnánk az ukrajnai éttermeinket

– nyilatkozta a McDonald’s nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy. Bővebben.

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Ebből a cikkből kiderül, hogyan lehetséges, hogy számos nyugati márka termékei továbbra is kaphatók az országban.

Az orosz-ukrán háború pénteki történései percről percre itt.

Címlapfotó: Ed JONES / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

A NASA megcsinálta azt, amit az Armageddonban láttunk

képcím

Akár 200 ezer forinttal büntethetik, aki nem vesz részt a...

képcím

Akkora a kereslet a hatósági áras tűzifára, hogy több helyen...