Kiemelt Hírek 2018. június 18.

Isabella Rossellini - a színésznő, aki kitört a névtelen, szép babák világából

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 18.
A sokoldalú művésznő június 18-án ünnepli 66 életévét. 

Híres szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, de addig nem volt hajlandó a nyomdokaikba lépni, amíg ki nem találta, hogyan törhetne ki az árnyékukból. Liza Minellihez hasonlóan olyannyira sikerrel járt, hogy sokan nem is tudják, hogy édesanyja Ingrid Bergman színésznő, édesapja Roberto Rossellini filmrendező volt.

Pályája kezdetén édesapja filmjeihez készített jelmezeket, miután elvégezte a Divat- és jelmeztervező Főiskolát Rómában. New Yorkban az Új Társadalomtudományi Főiskolát 19 évesen kezdte el, diploma után hazament, és olasz nyelvtanításból, valamint riportok készítéséből élt. A mozivásznon 1979-ben jelent meg először, hogy rögtön utána háttérbe szorítsa a filmezést a modellkedés kedvéért.

“Légy szép és tartsd a szád”

15 évig volt a Lancome reklámarca, majd a kozmetikai cég elbocsájtotta a színésznőt, aki a negyedik x-et túllépve szerintük öregedni kezdett.

A színésznő nem tett lakatot a szájára a kínos ügy után, saját bevallása szerint az ő szerepe a másfél évtized alatt a „légy szép és tartsd a szád” feladatra koncentrálódott.

Szerinte a szakítás oka az volt, hogy a vezetőség túl erős nőnek találta egy olyan világban, ahol a modellek névtelen, és magánélettel nem rendelkező szép babák voltak, akinek tilos volt bármi olyat hordani vagy mondani, ami azonosította vagy reális színben tüntette fel őket (neki például megtiltották, hogy hordja a jegygyűrűjét).

A munkakapcsolat végeztével megalapította saját márkáját, a Manifestót. Hét évvel később a márka újra együttműködést kezdeményezett a színésznővel, akinek a korára – napjainkban, 65 évesen is gyönyörű – már inkább előnyként tekintenek, mintsem hiányosságként rónák fel neki.

Rossellini napjainkig forgat, bár az utóbbi időben nagyon alaposan megválogatja a szerepeit, csak nagy kihívást jelentő művészfilmeket vállal.

Keresés az oldalon