Isabella Rossellini - a színésznő, aki kitört a névtelen, szép babák világából

A sokoldalú művésznő június 18-án ünnepli 66 életévét. 

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-18 09:36

(MTI/EPA/Jörg Carstensen)

Híres szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, de addig nem volt hajlandó a nyomdokaikba lépni, amíg ki nem találta, hogyan törhetne ki az árnyékukból. Liza Minellihez hasonlóan olyannyira sikerrel járt, hogy sokan nem is tudják, hogy édesanyja Ingrid Bergman színésznő, édesapja Roberto Rossellini filmrendező volt.

Pályája kezdetén édesapja filmjeihez készített jelmezeket, miután elvégezte a Divat- és jelmeztervező Főiskolát Rómában. New Yorkban az Új Társadalomtudományi Főiskolát 19 évesen kezdte el, diploma után hazament, és olasz nyelvtanításból, valamint riportok készítéséből élt. A mozivásznon 1979-ben jelent meg először, hogy rögtön utána háttérbe szorítsa a filmezést a modellkedés kedvéért.

“Légy szép és tartsd a szád”

15 évig volt a Lancome reklámarca, majd a kozmetikai cég elbocsájtotta a színésznőt, aki a negyedik x-et túllépve szerintük öregedni kezdett.

A színésznő nem tett lakatot a szájára a kínos ügy után, saját bevallása szerint az ő szerepe a másfél évtized alatt a „légy szép és tartsd a szád” feladatra koncentrálódott.

Szerinte a szakítás oka az volt, hogy a vezetőség túl erős nőnek találta egy olyan világban, ahol a modellek névtelen, és magánélettel nem rendelkező szép babák voltak, akinek tilos volt bármi olyat hordani vagy mondani, ami azonosította vagy reális színben tüntette fel őket (neki például megtiltották, hogy hordja a jegygyűrűjét).

A munkakapcsolat végeztével megalapította saját márkáját, a Manifestót. Hét évvel később a márka újra együttműködést kezdeményezett a színésznővel, akinek a korára – napjainkban, 65 évesen is gyönyörű – már inkább előnyként tekintenek, mintsem hiányosságként rónák fel neki.

Rossellini napjainkig forgat, bár az utóbbi időben nagyon alaposan megválogatja a szerepeit, csak nagy kihívást jelentő művészfilmeket vállal.

Mai nap hírei

Eszedbe ne jusson megenni másnap a rizst - Komoly gondok származhatnak belőle

femcafe.hu10 órája

Szlovákiában átbillent a járványmérleg nyelve

demokrata.hu11 órája

Szórakozásból vert szét teljesen egy kocsit négy fiatal Monoron

168ora.hu13 órája

Melegebb éghajlatra küldte a rendőröket a biciklis

formula.hu16 órája

Havonta 5 percen múlhat a magyar nők élete

napidoktor.hu17 órája

Svájc sorsdöntő népszavazást tart az EU-val való kapcsolatáról!

napmintnap.com17 órája

Fördős Zé és Vadon Jani is imádta a déli parti éttermet

balaton.hu18 órája

Összeomlás szélén az egészségügy: emberhiány miatt maradnak el műtétek az Uzsoki kórházban

ezalenyeg.hu20 órája