II. Erzsébet sorra mondja le a feladatait

A 91 esztendős királynő csökkent a munkatempóján.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-10-14 19:49

A Buckingham-palota bejelentette, hogy a 91 esztendős II. Erzsébet királynő a több évtizedes hagyománnyal szakítva idén a brit háborús katonaáldozatok emléknapján a külügyminisztérium balkonjáról figyeli majd a megemlékezést, férje, a 96 éves Fülöp edinburghi herceg társaságában.

A királynő koszorúját Károly trónörökös helyezi majd el a London kormányzati negyedének közepén álló emlékmű, a Cenotaph talapzatán.

A Buckingham-palota szóvivője közölte, hogy az uralkodó férje mellett szeretne lenni az emléknapon, Fülöp herceg pedig a külügyminisztérium épületének teraszán lesz majd az emlékünnepség alatt.

Fülöp herceg ősztől visszavonult az aktív közszerepléstől. Az edinburghi herceg augusztus végéig eleget tett az előre egyeztetett programjában szereplő összes nyilvános megjelenési kötelezettségének, utána azonban már nem fogadott el meghívásokat ilyen eseményekre, bár az udvar azt nem zárta ki, hogy egyes nyilvános eseményeken Fülöp a későbbiekben is megjelenhet. Így lesz ez november 12-én is, amikor az uralkodó férje jelen lesz ugyan az ünnepélyen, de koszorúzni már ő sem fog.

Az utóbbi időben II. Erzsébet királynő is csökkentette kissé munkatempóját: nem tesz már például hivatalos külföldi utazásokat, és hazai hivatali kötelezettségei közül ő is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak. Megvált 25 jótékonysági, közéleti, társadalmi és sportszervezet fővédnöki tisztségétől. Katalin hercegnő, II. Erzsébet unokájának, Vilmos hercegnek a felesége vette át például a wimbledoni tenisztornákat rendező patinás intézmény, az All England Lawn Tennis and Croquet Club fővédnökségét. Az uralkodó 1952, vagyis trónra lépése óta volt a wimbledoni klub fővédnöke. II. Erzsébet királynő azonban több mint 600 más szervezetnek is a fővédnöke, és e tisztségek nagy többségét megtartja.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: MTI/EPA/Tim Ireland

Mai nap hírei

Nem minden üzletnek kell bevezetnie az idősek idősávját

168ora.hu7 órája

Kisebb változtatásokkal tér vissza a vásárlási idősáv

demokrata.hu13 órája

Windows 7-et használ? Egy jó hír

itbusiness.hu14 órája

Osvárt Andrea egyedül maradt

eletforma.hu16 órája

Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit

konyvesmagazin.hu16 órája

iOS 15: két készülékre már nem biztos, hogy jön az új rendszer

gsmring.hu17 órája

Gólyahír! 41 évesen első kisbabáját várja Karsai Zita

femcafe.hu18 órája

Új lakó költözött Harryék angliai otthonába, nem is akárki!

joy.hu19 órája