Kiemelt Hírek 2018. június 18.

Hogyan előzzük meg a másnaposságot?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 18.
A víznek fontos szerepe lehet.

A másnaposság tüneteinek nagy része azért alakul ki, mert az alkohol elvonja a sejtjeinktől a vizet és a glükózt, így a megelőzés leghatékonyabb módszerei azon alapulnak, ha ezeket igyekszünk pótolni. A fejfájás, szédülés, hányinger és mérgezettség-érzés hátterében az is állhat, hogy a tivornyákat általában éjszaka szoktuk véghez vinni alvás helyett, ezért a szervezetünk normál méregtelenítési folyamatai nem tudnak lejátszódni.

Ha a fokozott alkoholfogyasztás során hangsúlyt fektetünk arra, hogy vizet is vigyünk be a szervezetünkbe, majd lefekvés előtt is elfogyasztunk egy-két pohárral, biztosak lehetünk benne, hogy másnap enyhébb tünetekkel ébredünk majd. Ennek oka, hogy a sejtek anyagcseréje rendben lezajlik a normál hidratáltság mellett, vagyis nem ébredünk szájszárazságra, amit például a nyálkahártyák dehidratáltsága okoz. A víz segíti a sejtszintű méregtelenítést is, így hozzásegíti a szöveteinket, hogy megszabaduljanak az alkoholtól, ami számukra, pláne nagy mennyiségben, méreg.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy ne kezdjünk italozni éhgyomorra, és közben is vegyünk magunkhoz szilárd táplálékot. Ennek nem csak az első bekezdésben említett glükóz szinten tartása a szerepe, hanem az is, hogy egyenletesebbé teszi az alkohol felszívódását. Vagyis nem kell tartanunk attól, hogy „egyszer csak fejbe vág” a bevitt alkoholmennyiség.

A szervezetünkben maradt salakanyagok távozását elősegíthetjük azzal, hogy a következő napon is igyekszünk az átlagosnál többet inni és/vagy méregtelenítő hatású italokat fogyasztani (pl. csalántea). Másnap is figyeljünk oda az evésre, akkor is érdemes néhány falatot lenyelni, ha úgy érezzük, nem vagyunk éhesek. A C- és B-vitamin pótlása, illetve a gyümölcslevek fogyasztása elősegítheti az alkohol mellékhatásainak csökkentését, illetve molekuláinak gyorsabb elbontását.

Keresés az oldalon