Hiába tudják, hol ásta el a világ legelszigeteltebb törzse az amerikai misszononáriust, nem tudják elhozni a testét

Az sem világos, kit lehet felelősségre vonni az eset miatt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-25 13:15

Fotó: Instagram

Az indiai hatóságoknak sikerült kideríteni, hol áshatta el a világ legelszigeteltebben élő törzse a nyilakkal meggyilkolt 26 éves amerikai misszionárius testét – írja a Guardian. Ennek ellenére nem sokkal kerültek közelebb ahhoz, hogy kihozhassák a férfi holttestét, ugyanis a szentinelézek szigetének földjére a védett népcsoporton kívül senki sem léphet.

Andamán-szigeteki rendőrség szerint John Allen Chaut kilenc nappal ezelőtt gyilkolhatták meg az Észak-Szentimel-szigeten, miután a kalandor hittérítő szándékkal a területre utazott. Amellett, hogy a hatóságok szeretnék hazaszállítani a férfi testét, a különös eset egy másik kérdést is felvet, mégpedig azt, hogy egy ilyen helyzetben kit lehet felelősségre vonni a férfi haláláért?

A rendőrség a levegőből és hajókról figyeli a törzset, tisztes távolságból. A legalább 30 ezer éves hagyományra visszatekintő szentinelézek nyilakkal válaszolnak, ha valaki túl közel merészkedik. A megfigyeléseket antropológusok segítik, valamint az a halász, aki jelentette Chau halálát, miután állítása szerint látta, ahogy eltemetik a fiatal férfi testét. A nyomozók a megfigyelés alatt több szentinelézt is láttak, ahogy a parton mozogtak kezükben nyilakkal, és kémlelték a vizet.

Az antropológusok hangsúlyozzák: az, hogy megöltek valakit a külvilágból, pszichés sokként hatott rájuk. 2006-ban is történt egy hasonló eset: akkor két halász esett a szentinelézek áldozatául, akiknek a homokba ásták a testét, majd nagyjából egy héttel később kiásták őket, és bambuszrudakra akasztották a holttesteket az óceán partján.

Tilos a szigetre lépni

Különösen problémássá teszi a helyzetet, hogy elméletben tilos bárkinek is a szigetre lépnie az őslakosokon kívül, és ez a rendőrségre is vonatkozik. A hatóságok roppant érzékenységgel kezelik a szituációt, hiszen szeretnék elkerülni a konfrontációt a törzs tagjaival, akiknek védelme érdekében 1996 óta a törvény is kimondja, hogy teljesen érintetlenül kell őket hagyni.

Kanchan Mukhopadhyay antropológus kutató szerint az eset túl sok nehézséget vet fel. Mint mondja, azon túl, hogy egy tiltott területre kellene lépniük, a szentinelek esetleges tiltakozásával is szembe kell nézniük. Hozzátette: Chau pontosan tudta, hogy a törzs akaratát sérti meg, amikor a szigetre lépett.

Chau meggyilkolása miatt hét embert tartóztattak le, köztük a két halászt, aki segített az amerikainak megközelíteni a szigetet, amelyet a misszionárius naplójában a “sátán utolsó menedékeként” nevezett meg. A napló szerint miután partot ért, a szentinelek visszakergették őt a hajójára, és aznap éjjel arról írt, hogy a sziget biztos halált jelent számára.

Mai nap hírei

A vártnál több szívizom-gyulladásos eset a Pfizerrel oltottak között

vg.hu11 órája

Sergio Ramos döntött a jövőjéről

m4sport.hu15 órája

Orbán Viktor: Egy heteroszexuális férfinak meg kell védenie a homoszexuálisokat a támadásoktól

168.hu15 órája

Forradalmi bejelentés: a Karikó-féle rákvakcina után jön az infarktus elleni oltás

privatbankar.hu17 órája

“Welcome to Europe, Mr. Orbán!” - Elárasztották és széttrollkodták Orbán oldalát a német szurkolók

nyugatifeny.hu18 órája

Van egy rejtett beállítás a Windowsban, kapcsold be!

digitalhungary.hu18 órája

A nácik elől bújtatták a fiatal lányt, később mégis megszakítottak vele minden kapcsolatot

konyvesmagazin.hu18 órája

Koronavírus - Izraelben elindult az ötödik hullám

vasarnap.hu18 órája