Gátrobbantás: drámai képeken, ahogy csónakokban evakuálják a helyieket

Startlap - Startlap
Folytatódtak a tömeges evakuálások szerdán Dél-Ukrajnában, miután részlegesen megsemmisült a kahovkai gát, ami miatt számos Dnyeper menti településen áradások keletkeztek, és amiért Moszkva és Kijev egymást okolja.

A határt – tulajdonképpen a frontvonalat – az orosz és ukrán erők között jelenleg a Dnyeper folyó képezi, amelynek jobb parti részét Ukrajna ellenőrzi, bal parti része pedig orosz megszállás alatt áll, és Moszkva annektálta.

 “A legnehezebb helyzet Herszon város Korabelnij kerületében alakult ki. Ott 3 és fél méterrel emelkedett meg a vízszint, és több mint ezer házat árasztott el a víz” – közölte Olekszij Kuleba, az ukrán elnöki hivatal helyettes kabinetfőnöke. Hozzátette: az evakuálások szerdán és a következő napokban autóbuszokkal és vonatokkal folytatódnak.

Egy férfi gumimatracon úszik Herszon elárasztott területén
Egy férfi gumimatracon úszik Herszon elárasztott területén

Gátrobbantás: drámai képeken, ahogy csónakokban evakuálják a helyieket

Egy férfi gumimatracon úszik Herszon elárasztott területén
Herszon árvízzel érintett területén úszik egy férfi
Csónakokban menekülnek civilek Herszon víz alatti területein.
Csónakokban menekülnek civilek Herszon víz alatti területein.
Csónakokban menekülnek civilek Herszon víz alatti területein.
Csónakokban menekülnek civilek Herszon víz alatti területein.
Csónakokban menekülnek civilek Herszon víz alatti területein.
Csónakokban menekülnek civilek Herszon víz alatti területein.
Csónakokban menekülnek civilek Herszon víz alatti területein
Felrobbantották Nova Kahovka víztározóját Ukrajnában
Kutyák állnak az árvízben, miközben a civileket csónakokkal evakuálják Herszon elárasztott területein
Fotó megosztása:

Több mint 40 ezer embert fenyeget az árvíz.

Az ukrán hatóságok több mint 17 ezer embert evakuálnak. Mintegy 25 ezer civil az oroszok által ellenőrzött területen él” – közölte kedden Andrij Kosztyin ukrán főügyész.

“Ukrajnában 24 települést árasztott el a víz” – tájékoztatott Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

A régió orosz ellenőrzés alatt álló területén a hatóságok közölték, hogy három településről megkezdték az emberek kimenekítését mintegy ötven autóbusszal. Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka Moszkva által kinevezett polgármestere elmondta, hogy város víz alatt áll, és 900 lakosát evakuálták. Hozzátette: 35 centiméterrel csökkent a vízszint. Elmondta továbbá, hogy Nova Kahovkában legalább hét ember eltűnt a víztározóból ellenőrizetlenül kifolyó áradat miatt.

“Korsunka víz alatt áll, Dnyiprjany, Krinki és Kozacsij Lager településeket a háztetőkig elöntötte a víz”

– közölte.

 Az első becslések szerint mintegy tízezer hektár mezőgazdasági terület kerül víz alá Herszon megye ukrán ellenőrzés alatt álló részén. Ellenkező oldalon, az oroszok által megszállt területen sokkal súlyosabb áradás várható – közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium a honlapján. Részletes információkat az elkövetkező napokban fognak közzétenni, amikor a tárcának pontosabb képe lesz a helyzetről.

Az oroszok által megszállt településekről a Dnyeper túlpartjára menekülnek csónakokkal a helyiek, a Sky News tudósítása szerint a közben az oroszok folyamatosan bombázták a partokat, hogy a menekülők ne menjenek át az ukrán oldalra.

“Az ember okozta katasztrófa ezenfelül 31 szántóföldi öntözőrendszer vízellátását fogja megzavarni Dnyipropetrovszk, Herszon és Zaporizzsja régiókban” – derült ki a közleményből. “A vízerőmű károsodása miatt a dél-ukrajnai földek már jövőre sivataggá válhatnak” – tették hozzá. A történtek a lakott területek ivóvízellátását is érintik majd, és a halászatra nézve is negatív következményekkel járhatnak – olvasható az ukrán mezőgazdasági tárca közleményében.

Zelenszkij: több százezer ember maradt ivóvízellátás nélkül

Több százezer ember maradt elérhető ivóvízellátás nélkül Dél-Ukrajnában a Nova Kahovka-i duzzasztógátat ért támadás nyomán – jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a történtekért Oroszországot tette felelőssé.

 Moszkva tagadja érintettségét a gátrobbantásban, és Kijevet hibáztatja a keddi szerencsétlenségért, amely miatt több ezer környékbeli lakos kényszerült otthona elhagyására. A duzzasztógát átszakadása miatt kialakult árvízhullám tetőzését szerdára várják a hatóságok.

“Szándékosan semmisítették meg Ukrajna egyik legnagyobb víztározóját (…), több százezer embert ivóvíz nélkül hagyva” – írta Telegram-bejegyzésében az ukrán elnök.

Hatósági közlés szerint az Ukrajna déli és délkeleti részén fekvő dnyipropetrovszki, zaporizzsjai, herszoni és mikolajivi régiókban akadozik a vízellátás.

Az egészségügyi minisztérium a vízben előforduló vegyi anyagok emberi szervezetre kifejtett egészségügyi kockázataira hívta fel a figyelmet, és felszólította a lakosokat, hogy csak palackozott vizet fogyasszanak, főzéshez pedig csak biztonságos helyről származó vizet használjanak.

Az Európai Unió (EU) vízszűrő berendezéseket, áramfejlesztőket, vízszivattyúkat és más eszközöket küld az ukrajnai Nova Kahovka-gátat ért támadás miatt szükséget szenvedő lakosságnak – közölte az Európai Bizottság szerdán.

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Kiderült, mikor tetőzhet a Dráva és hol

képcím

Árvíz Szlovéniában, legalább három halálos áldozatról tudni

képcím

Gátrobbantás: az ukránok megneveztek egy orosz egységet