Hamarosan kiderülhet, hogy létezik-e a Loch Ness-i szörny

Egy kutatócsoport a tóból gyűjtött DNS-minták segítségével fogja feltérképezni a terület állatállományát, és reményeik szerint így kiderül majd, milyen faj áll a titokzatos szörny észlelései mögött.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-23 07:30

Fotó: Thinkstock

A Loch Ness-i szörny rejtélye már évszázadok óta foglalkoztatja az embereket, de könnyen lehet, hogy a titok megoldása alig pár hónapnyira van. Egy nemzetközi kutatócsoport, amit Új-Zélandi Otagói Egyetem professzora, Neil Gemmell vezet, júniusban fogja megvizsgálna a tavat.

A kutatók azokat az apró DNS-maradványokat fogják átvizsgálni, amit az élő szervezetek hátrahagynak a tóban. Ezután felállítanak egy részletes listát azokról a lényekről, amik a tóban élnek és aprólékosan összehasonlítják más hasonló tavak adataival.

Amikor egy élőlény a környezetében mozog, mindig hátrahagy apró DNS-darabkákat a bőréről, pikkelyeiről, tollairól, bőréről, illetve a vizeletéből és az ürülékéből. Ezeket a maradványokat be lehet gyűjteni, analizálni, és ismert organizmusok százezreit tartalmazó adatbázissal összehasonlítani. Még ha nem is találnak pontos egyezést, a kutatók általában képesek viszonylag jól körülhatárolni rendszertanilag az adott szervezetet.

Gemmel azt mondja, meglepődne, ha az úgynevezett Jurassic-hipotézist alátámasztó, kihalt tengeri hüllő DNS-maradványaira bukkannának, de nyitott elmével áll a feladathoz. “Nagy halak, mint harcsák vagy tokfélék is felmerültek korábban, mint a legenda lehetséges magyarázata. Ezeket és más ötleteket nagyon is tudunk majd tesztelni” – nyilatkozta a tudós.

A kutató úgy véli, több új fajt, különösen baktériumokat fognak felfedezni, és a Loch Ness tóban tenyésző invazív fajokról (például a rózsaszín lazacról) is értékes új információkat szereznek majd.

 

Címkék:

Loch Ness

Mai nap hírei

Példátlan vaddisznóirtás indul a sertéspestis miatt

agraragazat.hu8 órája

Ne is álmondjunk utazásról, ha májusig nem kapjuk meg a koronavírus-vakcinát

bitcoinbazis.hu11 órája

Top 12 – Ételek, amelyek gyorsítják az öregedést

napidoktor.hu12 órája

Érdekes infó a Windows 10 következő változatáról

itbusiness.hu14 órája

Hajnali havazás

koponyeg.hu16 órája

Nagy az érdeklődés az Iszomm iránt Szanyi Tiborék szerint

demokrata.hu16 órája

Hogyan fog a jövőben viselkedni a Nap, és ez milyen hatással lesz a Föld elektromos áramköreire és a műholdakra?

agroinform.hu16 órája

25%-kal drágábbak lettek a használt autók

autonavigator.hu17 órája