Kiemelt Hírek 2021. május 13.

Gulyás: Május végére a korlátozások nagy része megszűnik

Startlap Kiemelt Hírek 2021. május 13.
Legkésőbb június közepére minden regisztráltat be tudnak oltani, azokat is, akik nem fogadják el a keleti vakcinákat. A csütörtöki kormányinfó hírei.

A szerdai kormányülésen újabb járványügyi döntések születtek, ezek ismertetésével kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely.

Az oltások száma közelít a 4 és fél millióhoz, megkezdődött a 16-18 éves korosztály oltása, és a részükre félretett, de fel nem használt 144 ezer Pfizer-vakcinát is eloltják péntektől jövő keddig. Erről azok kaptak SMS-értesítést, akik a legrégebben regisztráltak – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kijelentette: várhatóan a pünkösd utáni héten elérjük az 5 millió beoltottat, a kormány a jövő héten dönt a korlátozások további enyhítésével kapcsolatban. Hozzátette: május végére a korlátozások nagy része megszűnik.

Gulyás Gergely bejelentette: bárhogy alakul az oltások száma, május 27. éjféltől lakodalmak megtartására is lesz lehetőség.

A külföldön élő (az unióban, valamelyik OECD-országban, NATO-tagországban, Oroszországban és Kínában beoltott) magyar állampolgárok is kaphatnak magyar védettségi igazolványt. Az okmányt a kormányhivatalban igényelhetik. 

Június elejére, legkésőbb közepére minden regisztráltat be tudnak oltani, azokat is, akik nem fogadják el a keleti vakcinákat – mondta el a miniszter.

Június elsejétől lehet nyári táborokat tartani – jelentette be Szentkirályi Alexandra. 

A kormányfő arról is beszámolt, hogy elkészült, de még nem élesítették a védettségi applikációt, amivel igazolni lehet majd az oltottságunkat. Az oltott nevét, TAJ-számát, az oltás idejét is megjeleníti. Az adatok hitelesítése egy QR-kóddal fog történni. A korábbi betegségből felgyógyultak, de be nem oltottak is jogosultak védettségi igazolványra, ők viszont csak a plasztikkártyával tudják igazolni a védettségüket.

A kormányinfón elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

Keresés az oldalon