Gulyás Gergely: Nem tervezzük az iskolák bezárását

Influenza elleni vakcina, járványcsúcs, minimálbér, homoszexuálisok jogai - többek között ezekről is szó volt a kormányinfón.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-10-22 11:39

MTI/Kovács Tamás

Hosszan tárgyalt szerdán a kormány a vírusügyi helyzetről – indította a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely. Hozzátette, látható, hogy világszerte egyre súlyosabb a helyzet, ugyanakkor a magyar egészségügyi ellátórendszert “tavasszal sikerült felkészíteni a járványhelyzetre, továbbra is biztosított mindenki számára a legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátás“.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványügyi védekezésről szólva kiemelte: “a vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina”.  Ha lesz – ennek időpontjáról nem akart jóslatokba bocsátkozni Gulyás -, Magyarország az unión keresztül garantáltan 6 és fél millió vakcinához jut majd, erre 13 milliárd forintnyi kötelezettséget vállal az állam. Jelezte, az orosz és kínai, már meglévő vakcinákat az operatív törzs vizsgálja, és ha megfelelőnek találják ezeket, akkor vásárolni fogunk belőlük.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány javasolja, hogy mindenki oltassa be magát az influenza elleni védőoltással, amelyből megfelelő mennyiség áll rendelkezésre Magyarországon.

Az idei évben meghozott Szép-kártya-szabályokat jövő év végéig meghosszabbítják – döntött a kormány szerdán. 

Mindenkit arra kérnek, idén ne menjen senki külföldre síelni – ismételte meg Gulyás az Orbán Viktor által már korábban elhangzott felhívást.

Újságírói kérdések:

Tervezi-e a kormány, hogy újra digitális oktatásra kell átállni az őszi szünet után? Nem létezik ilyen terv – jelentette ki határozottan Gulyás, hozzátéve, ahol megbetegedés van, csak ott zárnak be osztályt vagy akár egész iskolát is. 

Mi lehet a megoldása az SZFE-ügynek? “A kormány nem tárgyalófél, így a tárgyalófeleknek csak sok sikert tudunk kívánni” – fogalmazott a miniszter.

Mikorra várható a járványcsúcs? Az orvosi vélemények rendkívül széttartóak, ezért a kormány nem kíván jóslásokba bocsátkozni – válaszolta Gulyás. Az ATV ezek után Orbán Viktor korábbi kijelentését idézte, mely szerint a járvány tetőzése idén december  környékén következhet be. A miniszter erre mindössze annyit válaszolt: “Meglátjuk”.

Ferenc pápa szerint a homoszexuálisok is Isten gyermekei, nekik is joguk kell legyen ahhoz, hogy családban éljenek. Mi erről Gulyás véleménye? Magyarországon a kérdés konszenzusos,  a hazai szabályozás nincs ellentétben a pápa által elmondottakkal – válaszolta Gulyás Gergely.

Mennyi lesz a minimálbér 2021. január 1-jétől? Konkrét számok említése nélkül Gulyás úgy fogalmazott: “Ez a kormány mindig a legszegényebbeken akart segíteni”.

Tervez-e a kormány szigorításokat az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt? “Folyamatosan vizsgáljuk, ha szükséges lesz, hozunk szigorúbb döntéseket” – válaszolta a miniszter.

 

A csütörtöki kormányinfón elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

Mai nap hírei

Különleges mobilok jöhetnek a Samsungtól

gsmring.hu9 órája

Mikor és kinek lehet hasznos a nappali szundítás?

szimpatika.hu11 órája

Ördög Nóra 12 éve szerelmes a férjébe

eletforma.hu12 órája

Egy lány kipróbálta: 3 hónapig nem evett cukrot, tejterméket és glutént – ez lett az eredmény

joy.hu13 órája

A Bahreini Nagydíj rajtrácsa

formula.hu16 órája

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

konyvesmagazin.hu16 órája

Mike Tyson és Roy Jones kemény csata helyett saját magukat győzték le

igenyesferfi.hu19 órája

Rovarirtó a mézben!

agraragazat.hu19 órája