Gulyás Gergely: Emelkedni fog a gáz ára

Startlap - Startlap
A kormány szerint elhúzódó háborúra kell felkészülni, a magas inflációnak pedig elsősorban külső okai vannak. A Kormányinfó hírei.

Gulyás Gergely a szerdai kormányülésen elhangzottakkal kezdte a Kormányinfót. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, elsőként a háborús helyzetet tekintette át a kormány szerdán. A kormány szerint elhúzódó háborúra kell felkészülni, és a kialakult helyzet gazdaságpolitikai nehézségeket eredményez elsősorban. Arra számítanak, hogy bár most épp csökken, de emelkedni fog a gáz ára. A kormány úgy látja, ha ezt a helyzetet meg akarjuk szüntetni, mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalásoka van szükség. Gulyás kijelentette, hogy a magyar álláspont egyértelmű: elítéljük az orosz agressziót, humanitárius segítséget nyújtunk Ukrajnának, anyagilag is hozzájárul a magyar állam az ukrán állam működőképességéhez.

A miniszter ezt követően áttért  a hazai viszonyok ismertetésére. Elmondta: a belpolitikai viszonyok nem változtak, “a magyar baloldal továbbra is támogatja a szankciókat, fegyvereket szállítanának, belesodornák Magyarországot a háborúba”.

Szankciók és infláció

A háború másik negatív következménye, hogy a szankciók miatt az infláció száguld, nem csak Magyarországon, hanem vilászerte – mondta Gulyás. Hozzátette: az egyik legnagyobb Magyarország kitettsége az energia területén, ez is hozzájárul a magas inflációhoz. 

“Talán túl vagyunk az infláció csúcspontján” – jelentette ki a miniszter, aki szerint a továbblépéshez választ kell találni arra , hogy mi az infláció oka. Gulyás szerint ezek döntő része külső ok: háború, szankciók és a magas energiaárak. Ez eredményezi a magas élelmiszerárakat is a boltokban. 

Ezt követően Gulyás hosszan sorolta, az elmúlt hónapokban milyen intézkedéseket hozott a kormány, hogy csökkentse a lakosság egyre növekvő terhetit. 

Gulyás Gergely szerint közgazdasági vita zajlik az élelmiszer-árstopról, de amíg az infláció miatt szükség van rá, addig biztosan nem vezetik ki.

A kormány szerdai döntése alapján a Baross Gábor Program kerete 300 milliárdról 1000 milliárdra nő.

Arról is döntött szerdán a kormány, hogy szükség van a gyermekvédelmi szabályok szigorítására, Varga Judit ellenkérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásban.

 

A sajtótájékoztató ezt követően az újságírói kérdésekkel folytatódott, ezekről ebben a cikkben számolnak be részletesen.

 

Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó keretében tartott évzáró nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ez is érdekelhet

képcím

Gulyás: A kormány meghosszabbítja a kamatstopot

képcím

Orosz katonai gépet vettek üldözőbe a svédek - fotókon a hét...

képcím

Putyin letaglózó hírt kapott - a hét legfontosabb hírei képekben