Gulyás elmondta, mit tartanak a magyarok a legfontosabb védelmi intézkedésnek

Ismertette a nemzeti konzultáció eredményeit Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-10-08 11:19

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A vírus második hulláma mindenhol felszálló ágban, Magyarország most is is a jobban védekező országok között van – kezdte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Tájékoztatott arról, hogy folytatódik az ápolói béremelés, november elsejével 20 százalékkal nő az ápolók fizetése. Emlékeztetett, hogy januártól jelentős orvosi béremelés jön, nehéz átlagbért meghatározni, az orvosi bértáblából tudnak kiindulni, eszerint 125 százalékos emelés lesz. A béremeléssel kapcsolatban vannak még vitás kérdések, ezeket rendezni fogják, egy jövőben elfogadott kormányrendeletben lesznek majd a világos szabályok.

Minden részletszabály esetében az orvosi kamarával közösen dönt majd a kormány, és csak a józan ész határain belül tiltanák a magánpraxist – fogalmazott a miniszter. A háziorvosokat illetően is új szabályokat fogadnak majd el.

A járvány elleni magyar védekezés legfontosabb eredményének nevezte Gulyás, hogy a kormány az elmúlt időszakban több mint 1,4 millió álláshely megvédéséhez, vagy létrejöttéhez járult hozzá, több mint mint 4,5 millióan dolgoznak. Elhangzott, hogy meghosszabbítanák a hitelmoratóriumot, az a cél, hogy a nyugdíjasoknak, a gyermeket nevelőknek, a közfoglalkoztatottaknak, a munkanélkülieknek ne kelljen törleszteniük, erről októberben tárgyal majd a parlament.

Az építésügyi eljárások is egyszerűsödhetnek a jövőben. Gulyás ismertette a nemzeti konzultáción adott válaszokat, eszerint az ívet kitöltők 83 százaléka a maszkviselést tartja a legfontosabb védelmi intézkedésnek, 79 százalékuk támogatja a rendezvények korlátozását és az országhatárok lezárását. További részletek itt.

Mai nap hírei

Farkasházi Réka nagykövet lett

napidoktor.hu12 órája

Láttál már 200 kg-os édesvízi halat?

agroinform.hu13 órája

Jogellenes az idősek kizárása a vásárlásból

168ora.hu14 órája

Kiderült mennyibe kerül egy iPhone 12 legyártása az Apple-nek

gsmring.hu14 órája

Ma is hatezer felett az új fertőzöttek száma

demokrata.hu15 órája

Bejött a becslésünk: történelmi mélyponton a búzaterület

mezohir.hu16 órája

Újra lesz itthon is visszaváltási rendszer

transpack.hu16 órája

Egy régi ismerős: Oroszlán Szonja

szimpatika.hu17 órája