Gulyás elmondta, mikor bólinthatnak rá a svédek NATO-csatlakozására

Startlap - Startlap
A háború alakulása aggodalomra ad okot; közös uniós lőszerbeszerzésről tágyalunk; "a 14 év feletti fiatalokat semmi sem védi" a pedofíliától; márciusban elfogadjuk a finn NATO-csatlakozást. A csütörtöki Kormányinfó hírei.

Gulyás Gergely a szerdai kormányülésen megtárgyalt ügyekkel kezdte a Kormányinfót. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a legfontosabb téma az ukrajnai háború volt. A háború alakulása aggodalomra ad okot, nem a békés megoldás felé, hanem az eszkaláció irányába mutatnak a fejlemények – magyarázta. A kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy tűzszünetre van szükség és béketárgyalásokra. Fegyverszállításban nem veszünk részt – tette hozzá.

“Az Európai Unió is aktívabb lett katonai területen, ez helyes” – mondta Gulyás. Közös uniós lőszerbeszerzésről tágyalunk, ez előnyös lesz Magyarország számára. A lőszereket csak Magyarországon fogjuk felhasználni, külföldre nem küldjük ezeket – jelentette ki.

Jövő héten tárgyalja az Országgyűlés a Fidesz-KDNP békepárti határozatát, kérnek minden pártot, hogy támogasság ezt – mondta a miniszter.

Gyermekvédelem

Érdemes mefontolni a büntetőtételek szigorítását is a pedofil-ügyekben, de ennél nagyobb a baj, hogy a 14 év feletti fiatalokat semmi sem védi. Nem normális, hogy egy 14 éves és egy felnőtt szexuális kapcsolata nem büntethető – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás.

Infláció 

Azzal számolunk, hogy az év közepére az infláció csökkenése ugrásszerűen megugrik, év végére pedig egy számjegyű lesz. Az infláció csökkenését segítő intézkedéseket (pl. árstop, rezsivédelem) mindaddig fenntartják, amíg erre szükség van – válaszolt a miniszter a köztévé kérdésére.

Svéd NATO-csatlakozás

Márciusban elfogadjuk a finn NATO-csatlakozást, a svédek csatlakozásának a tavaszi parlamenti ülésszakban van realitása – mondta Gulyás Gergely.

 

A Kormányinfón elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

 

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Gulyás: A kormány meghosszabbítja a kamatstopot

képcím

Orosz katonai gépet vettek üldözőbe a svédek - fotókon a hét...

képcím

Putyin letaglózó hírt kapott - a hét legfontosabb hírei képekben