Francia tudósok állítják: meggyógyulhatnak a diszlexiások

Startlap - Startlap
Egy teljesen egyszerű módszerről számoltak be.

Francia tudósok állítják: rájöttek, mitől alakulhat ki a diszlexia, vagyis az olvasási nehézség. Vizsgálataik szerint az érintettek szeme nem működik megfelelően.  Ugyanis a diszlexiásoknál szimmetrikusan rendeződnek el a sejtek a szemükben, míg a nem-diszlexiásoknál aszimmetrikusan, azaz a domináns szem felülírhatja a másik által látottakat, ez által jön létre az egységes kép az agyban –  írja a HVG a Guardian-ra hivatkozva, 

De a diszlexiásoknál ez hiányos, ezért keverik pl. a kis d és g betűket, így alakulnak ki a diszlexiás típushibák. Náluk nincs domináns szem, az agynak két  eltérő képből kell összeraknia a nagy képet, nem csak az egyik szemre támaszkodva, amit a másik megtámogat.

A francia kutatók szerint elég csak a páciens szemeit megvizsgálni, és felfedezhető az eltérés. De nem csak erről számoltak be, hanem a gyógymódról is: a két agyfélteke között ugyanis minimális eltéréssel készülnek a képek, így ha az elsődleges és a tükörkép közti kis idő intervallumba (alig pár milliszekundum) belevillantanak egy LED-lámpával, az törli a tükörképet, létrejön az egységes kép.

Ez a villanás szabadszemmel nem is észlelhető, de jócskán megjavította a a diszlexiások olvasási teljesítményét.

Forrás: HVG

Kép: Pixabay

Ez is érdekelhet

képcím

Lakáshitel – Drasztikusan eltér a bankok ingatlanértékelési...

képcím

Fogalma sem volt róla, milyen kincs van a házban

képcím

15 + csodahely, ahonnan lenyűgöző látvány a Dunakanyar...