Föld napja: legyen műanyagmentes a világ!

Startlap - Startlap
Idén először szavazás döntötte el a Föld napja fő témáját.

Idén először szavazás döntötte a Föld napja kiemelt témáját. Világ viszonylatban a 48., míg Magyarországon a 28 alkalommal rendezték meg a megmozdulást április 22-én, melynek ebben az évben a főtémája a műanyagmentes világ volt. A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

A Föld napjának ötlete Denis Hayes amerikai egyetemistától származik, akinek kezdeményezésére 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Húsz évvel később, az ökológiai válság jeleinek hatására kezdeményezték, hogy a közös felelősségre hívják fel a figyelmet, és sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Magyarországon környezetvédők 1990-ben alapították meg a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált itthon is. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

És hogy te mit tehetsz? Sok mindent! Zöldítsd a környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit.

Forrás: Sokszínű Vidék/Föld napja Alapítvány

Ez is érdekelhet

képcím

Koronavírus itthon: 12 ember halt meg a hétvégén

képcím

"Az utasok sikoltozva kértek segítséget" - megszólalt a hajnali...

képcím

Orbán Viktor kommentben üzent Hosszú Katinkának