Kiemelt Hírek 2017. november 08.

Férfi és nő mellett egy harmadik nemet is bevezetnek a németek

Startlap Kiemelt Hírek 2017. november 08.
Az interszexuális embereknek nem kell az eddigi két kategóriába besorolni magukat.

A német alkotmánybíróság úgy döntött, hogy be kell vezetni egy harmadik nemet is a személyiségi jogi szabályozásban. A határozat szerint ellentétes az alaptörvénnyel, hogy a személyi állapotról szóló jogszabály alapján csak nőként vagy férfiként lehet meghatározni egy ember nemét.

A karlsruhei testület egy interszexuális – sem nőként, sem férfiként meg nem határozható – ember ügyében döntött, aki az anyakönyvi hivatalnál kérelmezte, hogy anyakönyvi kivonatában a nő megjelölést helyettesítsék a köztes/többféle vagy a többféle kifejezéssel. A hivatal elutasította a kérést, arra hivatkozva, hogy a német személyiségi jogi szabályozás csak azt engedi meg, hogy valakit nőként vagy férfiként anyakönyvezzenek, vagy ne jelöljék meg a nemét.

Az alkotmánybíróság szerint a nemnek ez a “negatív” meghatározása nem megfelelő, lehetővé kell tenni, hogy mindenki “pozitív” módon bejegyeztethesse nemét. Arra hivatkoztak, hogy az általános személyiségi jog védi a nemi identitást is, amely “rendszerint a személyiség meghatározó aspektusa”.

A besorolás valamely nem tagjai közé kiemelkedő jelentőségű az egyén önazonosságában, “jellemzően kulcsfontosságú a személy önfelfogásában és abban is, hogy miként érzékeli környezete” – áll az indoklásban, amely szerint “védendő azon személyek nemi identitása is, akik nem sorolhatók sem a női, sem a férfi nemhez”. A nemi identitás elismerésének megtagadása veszélyezteti a személyiség szabad kibontakoztatásához fűződő jog gyakorlását. A hatályos szabályozás a hátrányos megkülönböztetés alkotmányos tilalmával is ellentétes – állapították meg.

Az alaptörvény nem rendelkezik arról, hogy csak két kategóriát – azaz férfit és nőt – lehet megkülönböztetni, tehát nincs akadálya egy további nemi identitás személyiségi jogi elismerésének. Továbbá egy újabb nem bejegyeztetésének lehetősége “önmagában nem kényszerít senkit arra, hogy ehhez a nemhez sorolja magát”.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: Thinkstock

Keresés az oldalon