Fel kell készülni az óvodáknak és iskoláknak a terrortámadásra

Startlap - Startlap
Honvédelmi Intézkedési Terv írására kötelezték az intézményeket.

Terrorellenes intézkedési tervet kell készíteniük az óvodáknak és iskoláknak jövő júniusig, melyben a vészhelyzet esetén alkalmazott intézkedéseket írják össze. Erre a potenciális terrorveszély miatt van szükség.

A Honvédelmi Intézkedési Terv felkészíti az intézményeket az “esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre”. Ennek segítségével az iskolák akkor is el tudják látni a feladatukat, ha megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, rendkívüli állapot, szükségállapot, vagy váratlan támadás miatt különleges jogrendet vezetnének be az országban.

“A HIT alapján kell meghatározni a riasztás-értesítési feladatok végrehajtását, az abban érintettek meghatározott helyen és időn belüli rendelkezésre állását, a készenléti szolgálatba lépés, a honvédelmi feladat vagy a válságkezelés katonai feladati támogatásának feltételeit” – írják.

Meg kell határozni, hogy terrortámadás esetén ki és hogyan veszi fel a kapcsolatot a tanárokkal és a szülőkkel. Össze kell írni az iskolában tárolt vegyszereket, a kémiaszertártól kezdve a fűnyíró benzinéig bezárólag. Nyilvántartást kell vezeti az összes alkalmazott tartózkodási helyére. Külön helyet kell kijelölni az élelmiszernek és víznek.

Ha különleges jogrend lép életbe, a tanárok csak indokolt esetben mehetnek szabadságra, illetve be kell rendelni a szabadságon levőket is. Állandó készenlétben tartandók az egyéni védőeszközök is.

Az intézmények egy 34 oldalas dokumentumot kaptak a meghatározandó feladatokról.

 

Forrás: 444

Címlapfotó: MTI – Krizsán Csaba