Hajdú Péter: Tényleg ebbe az irányba megyünk?

Puzsér Róbert javára döntött az Alkotmánybíróság.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-04-26 15:16

Puzsér Róbert pszichopatának nevezte Hajdú Pétert, aki az őt ért sérelmeket jogi útra terelte. Az ügy az Alkotmánybíróságig jutott, ahol most végérvényesen megállapították, hogy a műsorvezető közszereplőnek számít, és ezért el kell viselnie mások véleményét, írja a Bors.

Hajdú egész pontosan azért perelt, mert Puzsér a következőket írta le:

Hajdú pszichopata, “zavaros körülmények között” jutott köztévés szerződésekhez, valamint a közéleti tevékenységét érintő kritikák miatt általa indított több peres eljárás „egy médiapszichopata jogi terrorja.”

Az elsőfokú és másodfokú bíróság nagy egyetértésben utasította el a keresetet, mivel az két közszereplő jogvitájáról szól, a sérelmezett közlések véleménynyilvánításnak minősülnek, és nem alapoznak meg személyiségi jogsértést, főleg azért, mert a véleménynyilvánítás körében a közszereplők tűrési kötelezettsége tágabb – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján.

Az évek óta húzódó jogi háborút Hajdú Péter vitte az Alkotmánybíróság színe elé, mivel szerinte tévesen minősítették őt közszereplőnek, ugyanis nem politikus és nem gyakorol közhatalmat.

A testület szerint viszont Hajdú igenis közszereplő, a szerdán közölt határozatban a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságát hangsúlyozták, és pontosították a közszereplői minőség megállapításának szempontrendszerét. A közszereplői minőség megállapítása egyedi mérlegelés kérdése, és a fő kritérium nem az érintett státusza, hanem az, hogy a közügyeket érintő nyilvános vitában önkéntes elhatározása folytán vált-e a közélet alakítójává.

Puzsér elégedett

Puzsér Róbert csak most értesült arról, hogy vitájuk az Alkotmánybíróságig jutott, és nagyon elégedetten reagált a döntésre.

“Olvastam a hírt és büszkévé tesz, hogy bár Magyarországon nincs precedensjog, az élő jogba is bekerült a Hajdú Péter elleni kulturális harc, illetve az a jogi terror, amit ő folytatott ellenem” – magyarázta a megmondóember. “Az Alkotmánybíróság döntésének nyomán a jogrendszerünk kinyilvánította, hogy igazam volt, Hajdú Péter közszereplő, köteles a rá vonatkozó kritikát elfogadni és a jog eszközével többé nem üldözheti azt” – tette hozzá Puzsér.

Hajdú Péter állítása szerint nem is tudott arról, hogy ügyvédje alkotmányjogi panasszal élt. Habár a döntés nem különösebben befolyásolja életét, mégis nyugtalanítónak tartja azt. “Tényleg ebbe az irányba megyünk, hogy mindenkit pszichopatának lehet nevezni, aki a médiában szerepel? Ezek szerint én is nevezhetném Puzsér Robit pszichopatának, de nem teszem. Az emberi méltóság védelmére sokkal jobban oda kellene figyelni, és nem tesz jót a közbeszédnek, ha az Alkotmánybíróság által is legitimálva vannak ezek a sértő kifejezések, és nyilván túlélni, de ez nem jó irány” – véleményezte a határozatot a tévés.

Mai nap hírei

Rábukkantak Jézus gyerekkori otthonára

hamuesgyemant.hu5 órája

Vele tölti Jennifer Aniston a Hálaadást: fotójára több millió lájk érkezett

joy.hu9 órája

Jakab Péter: Orbán nem látja a kiutat a válságból

demokrata.hu9 órája

Északkeleten jönnek az első hópelyhek!

koponyeg.hu11 órája

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

konyvesmagazin.hu11 órája

Komoly tudnivalók a véralvadás működéséről

szimpatika.hu15 órája

Téli lakberendezés, mikulásvirággal

szeretemamezogazdasagot.hu15 órája

Bruce Lee 15 legfontosabb életbölcsessége

she.life.hu16 órája