Kiemelt Hírek 2017. október 27.

Ezen a három magyar településen a legjobb gyereknek lenni

Startlap Kiemelt Hírek 2017. október 27.
Eredményt hirdetett az UNICEF.

Budaörs, Orosháza és Zalaegerszeg vehette át idén az UNICEF Gyerekbarát Település címét és az ezzel járó kétmillió forintos támogatást.

Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: a 18 beérkezett pályázat elbírálásakor az értékelő bizottság a kreativitást, a meglévő jó gyakorlatokat és gyerekbarát szemlélet melletti elkötelezettséget díjazta.

Ismertette: a nyertes települések vállalják egyebek mellett, hogy gyermekbarát költségvetést és településszintű gyermekjogi stratégiát dolgoznak ki, gyermekjogi képzést indítanak, illetve meghallgatják és figyelembe veszik a gyermekek véleményét a településen. Hozzátette: ezekből több minden már megvalósult a díjazott településeken.

Tausz Katalin, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója Budaörsről elmondta: a Pest megyei város a kötelező szolgáltatásokon túl nagyon sokat tesz a kora gyermekkori képességfejlesztésért. A városban terápiás uszoda, speciális tornaterem és zeneszoba segíti a fejlődési rendellenességgel született gyermekeket, hogy legyőzzék hátrányukat.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke Zalaegerszegről szólva kiemelte, hogy a városnak van főállású ifjúsági referense, a diákönkormányzat pedig “önálló költségvetési sorral rendelkezik”. Emellett van kamaszjátszótér, tehetségválasztó nap, az újszülöttek érkezését pedig anyagilag is támogatja az önkormányzat – mondta.

Novák Krisztina, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat jogvédelmi biztosa Orosházát méltatva kiemelte: az önkormányzat szoros kapcsolatban van az ifjúság képviselőivel, és minden támogatást megad a gyermek- és ifjúsági önkormányzat tevékenységéhez. A város fontos célja, hogy minél korábban megtanítsák a gyermekeknek, milyen jogok illetik meg őket.

Az UNICEF pályázatára olyan önkormányzatok jelentkezhettek, ahol a gyermekek jogait kiemelten kezelik.

Az UNICEF 1996-ban indította el a gyermekbarát városok programját, a kezdeményezéshez Magyarország 2015-ben csatlakozott.

 

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstock

Keresés az oldalon