Ezekkel az eszközökkel főztek nagyanyáink

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-15 10:15

Forrás: Fortepan / MÉSZÁROS ZOLTÁN - 1959

Nagyanyáink ideje óta – mondhatni – feje tetejére állt a világ. Az élet számos területen olyan mértékben megváltozott, hogy jó eséllyel, ha abból a korból hozzánk csöppenne valaki, az élet hétköznapi dolgainak jelentő részét már nem tudná használni vagy elintézni, csak „előképzés” után. Ugyanígy fordítva is igaz: számos olyan konyhai eszköz van, amelyet mi már nem, vagy csak nehezen ismerünk fel, gondot okoz rájönni, hogy hogyan és milyen céllal használták őket.

Forrás: Fortepan, 1930

Nagyanyáink korában a háztartások vezetése sokkal több időt és energiát igénylő feladat volt, mint most. Ennek két oka is volt: általában minden nap főztek otthon (sokszor kétfélét is, hiszen a vacsora is meleg étel volt), és sokkal kezdetlegesebb eszközök álltak a rendelkezésükre, mint napjaink háziasszonyának.

Forrás: Fortepan – 1913

Bár nem főzés, hanem pont az ellenkezője, hidegen tartás a dolga a hűtőszekrénynek, amely napjainkban minden háztartás alapkelléke. Nagyanyáink korában jégszekrénynek hívták, nem véletlenül: a jeges hetente hozta bele a hatalmas jégtömböket, amelyek – megfelelő elektromos technológia hiányában – hidegen tartották a szekrényt, illetve annak tartalmát.

Fotó: Fortepan / BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA / BRFK HIVATALA BŰNÜGYI TECHNIKAI OSZTÁLY felvétele – 1961

Számos olyan eszközünk van, amelynek lényege nem változott, csak a gépesítettség hozott fejlődést a történetébe. Ilyenek az aprítógépek, szeletelők, darálók, keverő- és gyúrógépek, elektromos habverők. Ezek helyett a korábbi generációk késeket, gyalukat, kézi darálókat és kézi habverőket használtak. A billenős, súlykalibrálós mérlegeket mára a gombelemmel működő digitális mérlegek váltották fel.

Forrás: Fortepan – BEJCZY SÁNDOR – 1905

Nagyanyáink az ételek jelentős részét saját kezűleg készítették el, ezek között már nagyon sok olyan termék van, amelyet félkészen vagy készen vehetünk meg a boltban. Kézenfekvő, hogy az ezek előállításához szükséges eszközök, bár faluhelyen még sokfelé használatban vannak, egy modern városi embernek már nem tartoznak a kelléktárába. A galuskaszaggató, a száraztésztanyújtó-, formázó és daraboló készülékek, a különféle speciális sütőformák, a kidarálós keksz készítéséhez szükséges daráló, a kenyértészta előkészítésére, gyúrására és kelesztésére szolgáló sziták, rosták, teknők, szakajtók szinte muzeális értéket képviselnek.

Forrás: Fortepan -KÖLCSEY FERENC DUNAKESZI VÁROSI KÖNYVTÁR / PETANOVITS FÉNYKÉPEK – 1937

Mai nap hírei

Két tűztornádó is született Kaliforniában

koponyeg.hu6 órája

A szüzesség elvesztése a fiú számára jelentéktelen esemény volt, a lánynak felforgatta az életét

konyvesmagazin.hu8 órája

A világ leggyorsabb koronavírus tesztjét fejlesztette ki a Bosch

autopro.hu10 órája

A külügy százmilliókat fizetett egy cégnek olyan koronavírus-tesztekre, amelyeket át sem vett

168ora.hu10 órája

Liptai Claudia kigyógyult a koronavírusból, de még mindig küzd a szövődményekkel

femcafe.hu10 órája

Katalin hercegné tényleg terhes? Leleplező kép került a nyilvánosság elé

joy.hu11 órája

Megújult Belarus traktorok a Belagro 2020 kiállításon

gepmax.hu13 órája

Egy amerikai férfi a szelfizés újabb áldozata

napmintnap.com13 órája