Évente 239 ezer indiai kisgyerek hal meg az ötödik születésnapja előtt csak azért, mert lánynak született

A meg nem született leánygyermekekénél is többen vannak azok a kislányok, akik azért halnak meg, mert súlyosan elhanyagolják őket fiú társaikhoz képest.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-17 09:34

Indiában, ahol hagyományosan kívánatosabbnak számít a fiúgyermekek születése, évente közel 239 ezer kislány hal meg ötéves kora előtt, pusztán nemi hovatartozása miatt, írja az Index egy orvostudományi folyóirat közelmúltban publikált tanulmánya alapján.

Az országban a mesterséges terhességmegszakítást is széleskörben alkalmazzák, ám a meg nem született leánygyermekek számánál is magasabb azoknak a száma, akik az elhanyagolt gondozás, nem megfelelő táplálás, orvosi ellátás teljes hiánya miatt lelik halálukat.

A 2000 és 2005 közötti demográfiai adatok arra hívják fel a figyelmet, hogy India 35 államából 29-ben a leánygyermekek halandósága messze felülmúlja a fiúgyermekekét. Ez a szám átlagosan 18,5 ezrelék, a legnagyobb és legnépesebb északi államokban pedig a 30 ezreléket is eléri. Azon országokban, ahol a nemi diszkrimináció ilyen szélsőséges formája nem létezik, biológiai okokból a fiúgyermekek halandósága magasabb.

A kutatás szerint a lányok halandósága szorosan összefügg a régió népsűrűségével, a lakosok iskolázottságával és a népszaporulattal. “A leánygyermekekkel szembeni nemi megkülönböztetés nemcsak azt jelenti, hogy nem engedik világra jönni őket, hanem azt is, hogy a megszületetteket hagyják korán meghalni” olvasható az értekezésben. Ennek következményeként Indiában felborulni látszik a nemek közti egyensúly, ami már Kínában már problémát jelent.

Címlapkép: Yawar Nazir/Getty Images

Mai nap hírei

Elmeszelte az Alkotmánybíróság az új hulladékgazdálkodási törvényt

agroinform.hu9 órája

Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

demokrata.hu12 órája

Elolvadtunk! Michael Douglas először tarthatta a kezében pár hetes unokáját

joy.hu14 órája

Végéhez közelít a Dunaferr drámája

autopro.hu16 órája

Müller Cecília elárulta, mikortól válhat kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás

life.hu17 órája

Egyre többen használják a DuckDuckGo privát keresőt

gsmring.hu18 órája

A szülő nők magukra maradtak a hálapénz eltörlése miatt?

wmn.hu19 órája

Kilazult a szélturbina lapátja és összedőlt

tisztajovo.hu19 órája