Elfogadták az új magyar űripari stratégiát

A miskolci űrközpontban tartott közgyűlést a Magyar Űripari Klaszter.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-30 06:13

Kép: Thinkstock

Elfogadta új stratégiáját Miskolcon megrendezett közgyűlésén a Magyar Űripari Klaszter csütörtökön. A cégbemutatóval, workshoppal egybekötött tanácskozás egyik célja, hogy az űripar iránt érdeklődő vállalatok megismerhessék azokat a terveket, amelyeken keresztül a nemzetközi űriparban meghatározó szerepet nyerhetnek.

A hazai űripar új fejezete kezdődött 2015-ben, amikor Magyarország az unió űrügynökségének (European Space Agency – ESA) tagja lett, ezzel új lehetőségek nyíltak az európai együttműködésekre, a lehetőségek hatékonyabb kihasználását szolgálja a kormány azon változtatása, amely a magyar űrügyeket a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz csoportosította át, és a teendők irányítását miniszteri biztosra bízta – mondta Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Úgy fogalmazott: az unió kiemelkedő szerepet szán az űriparnak,  mint az ipar egyik legösszetettebb, és innovatívabb területének, az ESA-hoz való csatlakozás óta az uniós döntéshozók, valamint az űripari kis- és nagyvállalatok szervezetében a Hunspace is képviselteti magát. Az űreszközök létrehozása egy állandó innovációs kihívás, ugyanakkor ezen a területen a legnagyobb a hozzáadott érték, itt a leggyorsabb a technikai fejlődés.

Az űripar szolgáltatásai között a távközlés, a navigáció és a Föld-megfigyelés áll az élen, de egyes szolgáltatások, mint a logisztika, a térinformatika központi szerepet játszanak az információs forradalomban is. Az űripar fogalma is változott az elmúlt évtizedben, míg korábban az ismeretszerzésen, az űrkutatáson volt a hangsúly addig ez mára áttevődött a szolgáltatások területére.

A tanácskozáson elhangzott: az űrügynökséghez történt csatlakozás után fontos feladat, hogy a klaszter a magyar kutatási, fejlesztési eredményeket többszörösére növelje. Ezt leginkább nemzetközi nagyprojektek elnyerésével, illetve azokban való részvétellel kívánja elérni a Hunspace. A klaszter emellett minél több hazai vállalatot vonna be űripari fejlesztésekbe.

Budapesten az elektronika és az informatika a fő terület, a másik űripari központban, Miskolcon pedig anyagtudományi, szerkezeti, és hőtani fejlesztések történnek.  A Miskolci Egyetem az 1980-as évektől előbb az Interkozmosz, majd a NASA partnereként aktív szerepet vállalt az űr megismerésében.

 

 

Forrás: MTI

Mai nap hírei

Petícióban kérik a magyar szurkolók az UEFA-t, hogy ne engedje a szivárványvilágítást a magyar–német meccs alatt

hirado.hu10 órája

Valami másra cserélte a luxusjachtot Szijjártó Péter

168.hu12 órája

Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak

privatbankar.hu14 órája

Papír palack: magyarok tesztelik a világszenzációt

transpack.hu15 órája

mutatjuk, hogy lehet csoportharmadikként továbbjutni és ellenfelet kapni

m4sport.hu15 órája

Dembélé számára véget ért az Eb

eurosport.hu15 órája

Jó ég: György herceg és Sarolta hercegnő akkorát nőttek, hogy rájuk sem ismerünk

glamour.hu16 órája

A végrehajtó szedte ki Bayer Zsoltból a pénzt, amit Hadházy Ákosnak kellett volna megfizetnie

444.hu19 órája